Kaj potrebujete?

Za izdelavo dvignjene grede potrebujete lopato, vrvico ali dolg merilni trak, električni vrtalnik, kladivo, cev za zalivanje ali zalivalko, obdelane lesene deske, narezane na primerno velikost, zaščitno sredstvo za les, večnamenski ali organski kompost, lesene zatiče z zašiljeno konico, palice ter štiri do osem galvaniziranih kotnih vezi in vijakov.

Določite mesto dvignjene grede

Kot pri vseh novih gredah ali mejah je najbolje izbrati mesto, kjer rastline še niso zasajene. Z območja odstranite tudi trajni plevel. Sicer pa lahko dvignjeno gredo naredite tudi kjer koli na trati.

man_with_spade_lg.jpg

Metoda, ki jo predstavljamo, je primerna za večino rastlin. Če je zemlja na trati zbita ali pa želite pridelovati korenasto zelenjavo, kot sta korenček in pesa, boste morali najprej odkopati del zemlje in ga zapolniti s kompostom oziroma vrtno zemljo. Za okvir grede uporabite les, ki je odporen proti gnitju. Ena od možnosti je obdelan les, ki je pobarvan s sredstvom za zaščito. Druga možnost je nakup lesenih plošč, ki so bile obdelane pod pritiskom. Greda naj bo široka največ 1,2 metra, da boste lahko brez težav dosegli sredino. Dolžino določite sami; tu ni posebnih omejitev.

Polaganje desk

Na trato položite pripravljene deske in preverite, da niso postavljene poševno. Izmerite diagonali med deskami z merilnim trakom ali vrvico;  morali bi biti enaki. Označite kote s palicami.

2_step_1_lg.jpg

Priprava in rezanje grede

Odstranite deske in povežite palice z vrvico, da označite položaj grede. Z lopato zarežite območje trate, veliko približno 10 centimetrov od vsake strani vrvice. Z lopato izkopljite zarezana področja pet centimetrov v globino. Kose trate obrnite naokoli in jih enakomerno razporedite po dnu grede.

3_step_2_lg.jpg

Naredite okvir

Položite deske z ožjo stranico ob izkopanem robu grede. Povežite kote med deskami z eno ali dvema galvaniziranima kovinskima vezema in vijaki. Število vezi je odvisno od velikosti gredice.

4_step_3_lg_1.jpg

Dodajte kompost

V prostor med lesenim okvirjem stresite kompost iz vreč in ga dobro poteptajte. Če je kompost povsem suh, dodajte dovolj vode, da bo enakomerno vlažen. Kompost na sredini gredice naj bo nekoliko višji kot robovi grede, saj se bo kasneje posedel.

5_step_4_lg.jpg

Okrepitev okvira

Ob zunanjih stranicah lesenega okvirja zabijte dovolj majhnih zatičev, ki bodo deske držali na njihovem mestu. Okoli okvirja pustite trak gole zemlje, s čimer si boste olajšali košenje trave. To območje lahko po želji zapolnite s koščki lubja.

6_step_5_lg.jpg

Zasadite gredico

Pred sajenjem rastlin se določite, katere želite gojiti. Pripravite zdravo okolje za rast rastlin, da ne boste potrebovali kemičnih pripravkov. Rastline, ki rastejo v primernem okolju, so bolj odporne na bolezni in škodljivce in si tudi hitreje opomorejo. Precej težav vam lahko povzročijo polži – proti njim se lahko na primer borite tako, da jim nastavite posodo s pivom, v kateri se bodo utopili.

S primerno nego poskrbite, da bodo rastline ostale zdrave. Po trati ne hodite, rastline pa sejte v za to primernih obdobjih, da bodo rasle v vremenskih pogojih, ki jim ustrezajo. Rastlinam lahko pomagate tudi s kolobarjenjem - na gredi z leti zasajajte različne rastline, da iz zemlje ne boste izčrpali posameznih hranilnih snovi. S tem se boste tudi izognili večjim napadom bolezni in škodljivcev. Pazite tudi, da boste rastline primerno zalivali.