Še posebno problematična kemikalija je triklosan, ki jo je moč najti tudi v nekaterih milih in zobnih pastah. Znanstveniki so ugotovili, da se ta kemikalija v vodi lahko spremeni v dioksin, ki je izjemno škodljiv tako za živali kot za ljudi. Zakaj ne bi torej svojega bivališča raje razkuževali z doma narejenimi in okolju prijaznejšimi snovmi (čisto prijazni glede na to, da z njimi uničujemo druge organizme ,namreč ne morejo biti)? Nekaj receptov za izdelavo zelenih dezinfekcijskih sredstev vam ponujamo v nadaljevanju.

Evkaliptusovo olje

eucalyptus.jpg

Vse, kar potrebujete za izdelavo tega razkužila, je evkaliptusovo olje in voda. Zmešajte 50 mililitrov olja s četrt litra vode. To je to. Pred uporabo dobro pretresite. Mešanico hranite v neprosojni posodi in je ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi. Z nerazredčenim evkaliptusovim oljem ravnajte pazljivo, saj je zelo agresiven in lahko poškoduje kožo.

Ekstrakt semen grenivke

citrus_paradisi.jpg

Če vam vonj evkaliptusovega olja ni všeč, poskusite z naslednjim receptom. Zmešajte 4 litre tople vode in 20 kapljic ekstrakta semen grenivke. Vlijte v posodo z razpršilcem in razkužilo je nared.

Druga okolju prijaznejša razkužilna sredstva

Okolju prijaznejša razkužilna sredstva so še: kis (vonj boste učinkovito prekrili z nekaj kapljicami eteričnega olja), triodstotni vodikov peroksid in žitni alkohol oziroma cenena vodka (alkohol zmešajte s tretjino vode, da ne bo prehitro izparel).