Okolica

Ker gre za montažno gradnjo, so hišo zgradili v manj kot enem tednu. Za montažno gradnjo so se arhitekti odločili tudi zaradi ozkega prostora, na katerem stoji, in bližine drugih stavb - stoji med starejšimi zgradbami iz 19. stoletja na jugu in sodobnejšimi zgradbami na severu ter se lepo zliva mednje, saj služi kot nekakšen prehod med dvema obdobjema in arhitekturnima vizijama.

1325728646_photofessy06.jpg

Ohranjanje zasebnosti

Hiša ima štiri enaka nadstropja in vsako zajema 60 kvadratnih metrov. Ponaša se z jeklenimi vrati in skrivnostno fasado. Na južnem delu se dotika sosednje stavbe. Na delu, ki gleda na ulico, ni tako rekoč nobenih oken, zato deluje tiho in abstraktno. Zrak in svetloba lahko v pritličje vstopata preko horizontalnih odprtin, ki pa od zunaj niso opazne. Severna fasada je bolj izpostavljena, saj ima dva vertikalna sloja oken, s katerih imajo prebivalci med drugim razgled na okoliške cedre. Zahodna fasada, ki ni vidna z ulice, pa se odpira na vrt, ki ga omejuje zid. Na tisto stran gledajo spalnica in drugi zasebni prostori.

black_box_house4.jpg

Za razliko od temne zunanjosti je notranjost veliko svetlejša. Interjer je prijazen in udoben. Zasebni prostori so ločeni od drugih. Glavni material je les, s katerim so obložena tla in stene. Iz dnevne sobe in kuhinje v pritličju lahko stanovalci čez teraso stopijo na vrt.

black_box_house5.jpg

Več fotografij te prav posebne francoske hiše si lahko ogledate v naši fotogaleriji.