Pred lepljenjem tapet morate steno dobro pripraviti. Očistite jo ter zapolnite morebitne špranje in razpoke s polnilom. Če so stene v slabem stanju ali pa so bile polakirane, boste morda morali stene polepiti s podlago, da se bodo tapete bolje prijele. Pri vzorčastih tapetah morate paziti, da se vsak trak ujema z naslednjim, da vzorec poteka lepo.

Izmerite, označite in nanesite lepilo

Izmerite višino stene, na katero lepite tapeto. Tapeto razvijte na mizi in označite, kje jo boste odrezali. Na vrhu in pri dnu dodajte dobrih deset centimetrov za vsak primer. Po merah odrežite s škarjami. Potem na hrbtno stran tapete nanesite lepilo. Za nanašanje lahko uporabite čopič ali valjček. S slednjim je nanos enakomernejši. Če je tapeta zelo dolga, jo lahko delno zložite v obliki harmonike, a pazite, da se zunanja stran ne poškoduje.
Če so stene zelo porozne, se lepilo zelo hitro suši. V tem primeru lepilo razredčite z vodo in ga najprej nanesite na stene. Ko končate z nanosom lepila na tapete, počakajte minuto ali dve, da se tapeta zmehča.

measuring_hanging_wallpaper_590rr031610.jpg

Nanašanje tapete na steno

Ključno je, da pravilno obesite prvi kos. Če vam to uspe, bo z naslednjimi lažje. Mogoče vam bo lažje, če začnete v kotu sobe. Tapeto, zvito v ''harmoniko'', namestite ob steno, tako da je na vrhu še nekaj rezerve, torej odvečne tapete, ki jo lahko obrežete kasneje. Pri polaganju in širjenju tapete si lahko pomagate z lopatico, tako da se znebite zračnih mehurčkov. Začnite na zgornji sredini tapete in se postopoma premikajte navzdol, levo in desno. ''Harmoniko'' tapete" sproti odvijajte, da prilepite vsak prepognjen konec posebej in se z lopatico znebite mehurčkov ter se nato lotite naslednjega.

Obrezovanje odvečnih delov

Tudi pri obrezovanju odvečnih delov na vrhu in dnu si pomagajte z lopatico. Z njo podržite tapeto ob rob stropa, da dobite ravno linijo. Odvečen del odrežite s tapetniškim nožkom. Če je na stropu pristalo kaj lepila, ga obrišite z vlažno krpo. Vse skupaj ponovite še pri dnu stene.

zndhttbztf.jpg

Izrezovanje ''ovir''

Pri tapeciranju sten boste naleteli na ovire, kot so stikala za luč. Tapeto najprej nalepite čez oviro. Potipajte, kje je stikalo in na tistem mestu naredite zarezo v obliki črke x. Zavihke upognite nazaj in jih izrežite. Pri tem bodite nežni, da se mokra tapeta ne raztrga. Seveda morate pred nanašanjem tapet okoli stikal nujno popolnoma izključiti elektriko.