Preverite kletne prostore

Kletni prostori niso le mesto, kjer se soočamo s puščajočimi cevmi in nadležnimi mišmi, ampak je lahko onesnaženo tudi z večkrat prezrtim radioaktivnim plinom radonom, ki nastane ob razpadu urana. Radon lahko najdemo tako v novih kot starih domovih; ker je brez vonja, barve in okusa, pa njegovo prisotnost običajno ugotovimo, ko je že (pre)pozno. Če je radon v zemlji okoli vaše hiše, lahko pronica skozi porozne gradbene materiale in razpoke v temelje zgradbe.

Kuhinjski pulti

Izkopan rudarski kamen lahko v sebi skriva nekaj potencialno nevarne radioaktivnosti. Znano je, da lahko granitni kuhinjski pulti oziroma druge granitne površine sproščajo sevanje in radon, čeprav v zelo majhnih količinah. V njih so zlahka prisotni uran in drugi radioaktivni elementi, kot je na primer torij.

granit_gg.jpg

Kitajski porcelan in keramika

Starinska porcelan in keramika sta videti prav očarljiva, a najverjetneje škodujeta zdravju in okolju. Do leta 1960 so namreč množično uporabljali uran, torij in radioaktivni kalij-40 v glazurah za ploščice, keramično posodo in druge izdelke iz keramike in porcelana.

Žareče zeleno steklo

Od začetka 19. stoletja pa vse do leta 1970 so steklarji pogosto uporabljali uran za barvanje stekla v prozoren rumen ali živo rumenozelen odtenek. To steklo je znano po tem, da tudi mnogo let po izdelavi oddaja nizko stopnjo sevanja, kar opazimo tudi s prostim očesom. Če sumite, da steklen izdelek, denimo kozarec, vsebuje uran, ugasnite svetila v prostoru in ga pridržite zraven črne podlage – če steklo žari v zelenkasti barvi, so vaši sumi potrjeni.

uran.jpg

Strupeni televizorji

Starejši tipi televizorjev vsebujejo katodne cevi, ki lahko sproščajo nizek nivo sevanja. Strokovnjaki svetujejo tistim, ki imajo še vedno stare televizijske aparate, da sedijo na razdalji vsaj dva ali tri metre stran od zaslona.

Starinske ure

Tudi izdelovalci ur so desetletja uporabljali svetlečo barvo z radijem za barvanje in okraševanje stenskih in ročnih ur, predvsem kazalcev in oznak polnih ur. Od leta 1970 je ne uporabljajo več, a upoštevajte, da ima radij razpolovno dobo 1600 let: po toliko letih je komaj za polovico manj radioaktiven.

radium_dial_uv.jpg

Znak za izhod v večstanovanjskih in javnih objektih

Žareč znak za izhod (exit), ki ga pogosto najdemo v javnih ali večstanovanjskih objektih, vsebuje radioaktivni plin tritij. Če ga zlomimo, sprosti škodljivo sevanje, ki je lahko zelo nevarno.

Radioaktivni radij v gnojilih

Fosfor je bistveno hranilo za boljšo rast rastlin, ki ga najdemo v mnogih gnojilih. Vendar pa lahko z obdelavo naravnega fosfata v končnem izdelku ostanejo sledovi radija. Količina radija je odvisna od mešanice gnojil in izvora fosforne kamnine, pojavi pa se lahko tudi v zelenjavi, ki je zrasla s pomočjo takšnih gnojil.