Zmanjšajte število kosov pohištva

Sprijaznite se: velik kavč v majhni dnevni sobi je težko zakriti, zato prilagodite velikost pohištva velikosti prostora, ki vam je na voljo. Omislite si manjšo sedežno garnituro čistih in preprostih linij, primerno majhna pa naj bo tudi klubska mizica, namesto katere lahko uporabite tudi otomano. Kupite ozek predalnik in ga skrijte v omaro ali večjo skrinjo, ki jo zlahka premikate po prostoru.

Izberite večnamensko pohištvo

Majhen prostor boste najbolje izkoristili, če izberete modularno ali večnamensko pohištvo. Otomana, ki v sebi skriva prostor za shranjevanje, stoli, ki se spremenijo v ležišča, ali pručke, ki prevzamejo vlogo stola, so le nekateri primeri. Imajo poseben stil in prikrito funkcionalnost, zaradi česar jih bodo vzljubili tudi tisti z veliko bivalnega prostora. Priporočamo vam, da si omislite tudi kuhinjske aparate, ki imajo več namenov oziroma funkcij.

modern_kitchen_with_multi_functional_island_and_wooden_dining_furniture_set.jpg

Odprti sistem polic

V majhnih domovanjih običajno kronično primanjkuje prostora, zaradi česar na stene pritrdite odprt sistem polic – prostostoječi ali stenski. Če ne želite vseh predmetov postaviti na ogled, na police umestite pletene košare iz bambusa, lesa, vrbovega protja, stekla ali tkanine, ki delujejo kot skrivališča za odlaganje manjših predmetov. Police vgradite na pretežno nezasedeno steno, saj s tem pridobite kar nekaj dodatnega prostora. Druga možnost je, da z odprtimi policami obkrožite območje okoli okna ali vrat, ki bi sicer ostalo neizkoriščeno.

Ogledala

Ogledala brez oporekanja ustvarijo iluzijo večjega prostora, saj odsevajo svetlobo po sobi in dodajajo globino. Namesto enega na steno obesite kar dve ogledali, ki ju za boljši izkoristek naravne svetlobe postavite nasproti oknu, da v odsev zrcala ujamete razgled na okolico doma. Ogledala se odlično obnesejo tudi v ozadju odprtih polic ali nad posteljo, sedežno garnituro in kaminom.

ogledalo_hh.jpg

Nežna monokromatska barvna shema

Enak barvni odtenek uporabite za talne obloge ali preproge, draperije, zavese in stene, saj boste tako uravnotežili majhen prostor in omehčali ostre linije in kote. Iluzijo prostornosti še povečate, če izberete nevtralno barvno paleto. Zraven lahko dodate poljubno dekoracijo in dodatke, saj se z izborom nevtralnih tonov izognete prenatrpanosti in neurejenemu videzu.

Več posnetkov funkcionalnih in stilsko opremljenih majhnih prostorov pa si oglejte v naši fotogaleriji.