Vse prevečkrat zavržemo stvari, ki so še čisto dobre, kar seveda velja tudi za obleke. Te pogosto končajo v smeteh zgolj zaradi zbledele barve, zato ker jim manjka kak gumb ali pa zaradi pokvarjene zadrge – torej stvari, ki bi jih bilo mogoče popraviti ali preprečiti. Včasih je dovolj že, da natančneje preberete etiketo z navodili. Preberite si torej nekaj preprostih nasvetov, kako lahko podaljšate življenjsko dobo svojih oblačil.

Za pranje uporabljajte mrzlo vodo

Ne le da s pranjem v hladni vodi privarčujete več energije, hladna voda je tudi bolj prijazna do blaga. Hladna voda skupaj z detergentom očisti oblačila in uniči mikrobe in bakterije. Poleg tega oblačila med pranjem v hladni vodi ne spuščajo barve, medtem ko zaradi pranja v vroči ali topli vodi hitreje zbledijo,  pa tudi tkanina se hitreje raztegne ali kako drugače uniči. Zmotno je tudi prepričanje, da potrebujete toplo vodo, da ubijete mikrobe in klice. Temu je namreč namenjen detergent. Vroča voda ubije mikrobe le, če doseže vrelišče, to pa se v običajnem pralnem stroju tako ali tako ne zgodi.

9421_4060820937.jpg

Naj vaša oblačila sušita sonce in veter

Obstaja dober razlog, da v sušilni stroj ne tlačimo svojih dragocenejših oblačil, saj lahko vročina v njem precej poškoduje tkanino – in to ne le tiste občutljive. Če za sušenje ne boste uporabljali sušilnega stroja, oblačilom "dodate" nekaj let življenja. Poleg tega je naravno sušenje na soncu in vetru tudi energijsko bolj varčno, oblačila pa so mehkejša, bolj sveža in prijetna. Če že morate določena ''težka'' oblačila, kot so kavbojke, brisače ali odeje, prati v sušilnem stroju, dajte vanj čisto teniško žogico ali dve, da boste pospešili proces sušenja. Žogica namreč prepreči, da bi se med sušenjem večje perilo, kot so odeje, sprijelo v klobčič.

sewing_a_button_lg.jpg

Naučite se, kako popraviti manjše napake

Če boste lepo skrbeli za perilo, zbledele barve ne bodo več takšna težava kot prej. Če se je razparal šiv majice ali pa je z obleke odpadel gumb, lahko to na hitro in z malo truda popravite, potrebujete le iglo in nit. Večinoma že ob nakupu dobite rezervne gumbe, namenjene prav za nadomeščanje odpadlih. S pravo nego in občasnim krpanjem lahko prihranite kar nekaj denarja in morda boste ugotovili, da tudi kupovanje oblačil iz organskega bombaža v pravični trgovini ni tako drago.