Kopalnice so mokre

Kopalnice so prostori, ki so pogosto mokri. Tega pri opremljanju nikoli ne pozabite. Pod in stene prekrijte s ploščicami ali kakim drugim vodoodpornim materialom. Najbolj primerni materiali za kopalnico so nerjaveče jeklo, kamen, beton in steklo. Če zares želite imeti tudi tu les, izberite trd les, ga dobro zaščitite pred vlago in pohištvo namestite nad tlemi - na stene.

contemporary_bathroom_designs_3.jpg

Nedrsna tla, odporna proti vodi

Talne obloge morajo biti odporne proti vodi in ne smejo drseti. Izognite se preprogam, lesu ali svetlečim površinam, saj so te lahko nevarne in nehigienske. Najbolje je, če pod prekrijete s ploščicami ali poroznim kamnom.

Pred nakupom vse dvakrat izmerite

Preden se podate v trgovino, vse dvakrat izmerite in se prepričajte, da bodo vsi elementi sodili skupaj.

Namestitev školjke

Straniščne školjke raje ne namestite nasproti vrat. Vrat zagotovo ne zaklepate vedno in ravno, ko boste najmanj pričakovali, jih bo nekdo odprl in zagledal nič kaj prijeten prizor. Školjko zato raje postavite na isto steno kot vrata. Če je izvedljivo, vmes postavite toaletno omarico. Ta bo poskrbela tudi za vizualno popestritev prostora.

Učinkoviti ventilatorji

Pri nakupu ventilatorjev nikar ne varčujte. Poceni so zelo glasni in vam bodo hitro začeli parati živce, še posebno po tistem, ko boste ugotovili, da oddajajo samo hrup, učinka pa ni.

Ne ob kuhinjo ali jedilnico

Kopalnice ne postavljajte ob kuhinjo ali jedilnico. Jasno je (ali vsaj moralo bi biti), zakaj. Tudi najlepše kopalnice tega sveta ne spadajo v bližino sob, v katerih pripravljajomo ali uživamo hrano.

Primerna svetloba

Velikokrat so kopalnice brez ustrezne svetlobe. Britje in ličenje sta zato lahko prava nočna mora. Najbolj idealno je, če imate v kopalnici (kot tudi povsod drugod) naravno svetlobo. Če to ni možno, razmislite o strešnem oknu. Če tudi to ni izvedljivo, kupite svetilo, ki omogoča namestitev močnejših sijalk. Svetilko namestite nad ogledalom, da se bo svetloba enakomerno razpršila po vsem prostoru.

green_bathroom_by_emelyjensen.jpg

Dodajte osebno noto

Čeprav gre za kopalnico, to ne pomeni, da mora biti ta dolgočasna. Bela je najbolj varna, a tudi najbolj dolgočasna izbira. Na trgu je ogromna ponudba ploščic in verjetno je, da boste med vsemi našli takšne, ki so vam pisane na kožo.

Pripomočki naj bodo pri roki

Čistil in toaletnih mil ne puščajte na vidnih mestih. Že res, da mila potrebujete pri roki, a namesto da jih odložite na rob banje, jih spravite v zanimivo oblikovana držala, košare ali koše. Brisače so obvezen del vsake kopalnice. Kupite nekaj atraktivnih kosov in z njimi poživite prostor. Namesto da jih hranite v omarah, jih zvijte v rolo in jih položite v košarico.

walk_in_shower_red1.jpg

Ne pretiravajte

Manj je včasih več. Če nimate časa, denarja ali volje po prenovi cele kopalnice, lahko veliko naredite že z nekaj majhnimi spremembami, denimo nakupom novega ogledala, brisač ali zavese za prho. Če ste bolj kreativni, prebarvajte toaletno omarico. Predvsem pa se ob tem početju zabavajte.