Epsomovo sol namreč sestavljata magnezij in žveplo, ki sta nujno potrebna za zdravo in uspešno rastlinsko rast. Magnezij je pomemben za kalitev semen, proizvodnjo klorofila ter vsrkavanje fosforja in dušika. Žveplo ravno tako pomaga pri izdelavi klorofila in poleg tega naredi dušik, fosfor in kalij, ki jih najdemo v prsti, učinkovitejše. Grenko sol lahko uporabljate skupaj z običajnim gnojilom, rezultati pa so presenetljivi!

Foliarno gnojilo

Preprosto zmešajte eno žlico epsomove soli s slabimi štirimi litri vode in ustvarili boste foliarno gnojilo, ki ga zlijte v razpršilko in ga popršite neposredno po listih rastlin. Listi bodo zmes takoj vsrkali. Doma izdelano gnojilo v času cvetenja nanašajte na rastline, kot je na primer paprika, ter postopek ponovite čez deset dni.

epsomova_sol_2.JPG

Grenka sol je odlična tudi za paradižnik: raztopite jo v vodi ali pa jo zmešajte z zgornjo plastjo zemlje okoli paradižnikove sadike. Uporabite eno žlico soli na 30 centimetrov višine rastline, postopek pa ponovite enkrat na dva tedna.

Za boljšo rast vrtnic

Če vrtnicam dodate malo magnezijevega sulfata hidrata, bodo zrasle bolj košate in naredile več bogatih cvetov. Polovico skodelice grenke soli zlijte kar v tla okoli vrtnic; zmešajte pa tudi žlico soli s štirimi litri vode in zmes nanesite vsaka dva tedna. Sol pomaga tudi v boju proti vrtnim škodljivcem.

Rastline v posodah in sobne rastline

Žlica epsomove soli, zmešane z vodo, pospeši tudi zdravo rast rastlin, ki rastejo v posodah. Sol dodajte enkrat na dva tedna. Dve žlici soli v kombinaciji z vodo pa zlijte enkrat mesečno še sobnim rastlinam, saj bodo lepše cvetele.

epsomova_sol.jpg

Priprava tal

Pred sajenjem na vrtu na 30 kvadratnih metrov površine dodajte v prst skodelico grenke soli. Sol po možnosti z ročnim orodjem zakopljite okoli osem centimetrov globoko v zemljo.

Grenke soli ne uporabljajte brez drugih dodatnih gnojil, saj ne vsebuje dušika, fosforja in kalija, ki jih rastline prav tako potrebujejo. Izkoristite jo le kot ojačevalca rasti skupaj s svojim običajnim gnojilom.