Posledice globalnega segrevanja

Globalno segrevanje ozračja povzroča razvoj vedno novih parazitskih bolezni in prenos bolezni, ki so jih do zdaj poznali le v vročih podnebjih, tudi v okolja s hladnejšim podnebjem. Vse toplejša poletja in vse bolj blage zime pomenijo tudi, da so paraziti aktivni dalj časa, s čimer se povečuje možnost prenosa okužbe s parazita na žival.

dsc001081.jpg

Pomembna je dobra zaščita

Zato je potrebno ljubljenčka (pa tudi sebe) dobro zaščititi. Psi so še posebno dovzetni za napade parazitov, kot so klopi, muhe in komarji. Ti lahko prenašajo nevarne patogene, ki so lahko v nekaterih primerih ob neodkritju ali nezdravljenju celo smrtno nevarni za vašega ljubljenčka.

Razlog za širitev infekcij je tudi vedno pogostejše potovanje živali in njihov uvoz z območij z visoko stopnjo nalezljivih bolezni. Zato bi se morali zavedati resnosti bolezni ter si prizadevati za preprečitev okužbe. Najboljša rešitev so preventivni ukrepi (tablete, ovratnice, pršila, šamponi...), s katerimi ne le ubijemo parazita, ampak mu tudi preprečimo, da bi sploh zagrizel v hišnega ljubljenčka.