Kljub številnim alternativnim načinom uporabe kisa pa te tekočine dejansko ne bi smeli uporabljati za naslednja opravila v domu. Čeprav je odlično čistilno sredstvo, ga na primer ne smemo zamenjati z milom, prav tako pa tudi ni najboljši za odstranjevanje masti ali čiščenje občutljivejših površin.

Povoskane površine

Kisa nikoli ne smemo uporabljati na povoskanih površinah. Je sicer odličen za odstranjevanje starega voska, preden nanesete novo plast, a za čiščenje ni primeren, saj denimo na avtomobilu pusti lise in naredi sijaj neizrazit.

Marmor in keramika

Več škode kot koristi povzroči tudi na marmornatih in keramičnih površinah, kot so denimo kuhinjski pulti. Kis namreč zaradi kisline razjeda kamen in pospeši njegovo razkrajanje.

marmor4.jpg

Lito železo in aluminij

Lito železo in aluminij sta reaktivni površini, ki reagirata ob stiku s kislo snovjo. Če želite kis uporabiti za čiščenje loncev, ga zato uporabite izključno za posodo iz nerjavečega jekla in kuhinjske pripomočke iz lakiranega litega železa.

Kis in rastline

Kis je lahko tudi insekticid, vendar ga ne smemo razpršiti neposredno na napadene rastline, saj jih lahko poškoduje.Uporabite ga le za uničevanje plevela.

kis_na_plevel.JPG

Kis in belilo

Medtem ko sta kis in belilo vsak zase odlično čistilno sredstvo, pa predstavljata nevarno kemično orožje, ko ju zmešamo skupaj. Zaradi tega ju nikoli ne mešajte, saj nastane klorov plin, ki so ga uporabljali v prvi svetovni vojni kot kemično orožje.

Jajca

Z njim obenem ne čistite jajčnih madežev ali ostankov razlitja jajca, saj kis reagira z beljakovino in ustvarja lepljivo snov, ki je še bolj trdovratna za čiščenje.

Plesen

Zapomnite si tudi, da kis, čeprav je dober za odstranjevanje plesni, podobno kot belilo uniči le plesen na zgornji površini. Večina problemov s plesnijo v domu pa ima globlje korenine od tega, kar vidimo na površini, ker je vir plesni običajno v steni.