Večina vetrnih turbin je narejenih tako, da začnejo maksimalno moč energije proizvajati šele, ko veter doseže določeno moč. Če je ta močnejši ali šibkejši od optimalnega, v turbinski sistem poseže nadzorni sistem in spremeni kot lopatic ali elektromagnetski navor generatorja. Tako lahko povečajo učinkovitost turbine ob šibkejših vetrovih in jo zaščitijo pred poškodbami ob močnejših vetrovih.

Večina nadzornih sistemov temelji na kompleksnih in dragih računalniških modelih obnašanja turbine, kitajski znanstveniki pa so ubrali drugačen pristop.

wind_turbine_waverly_ia_skeets_4_side_under_tower.jpg

Kontrolni sistem, ki temelji na biologiji

Razvili so namreč kontrolni sistem, ki temelji na biologiji. Sistem za generiranje novih dejanj uporablja spomin preteklih izkušenj in njihovih izidov. Na začetku simulacij so bili njegovi odzivi zelo slabi, a so se ti skozi izkušnje zelo hitro izboljšali in postali enako dobri kot pri sistemih, ki temeljijo na kompleksnih in dragih računalniških modelih obnašanja turbine.

Sistem, ki temelji na spominu, je zelo atraktiven prav zaradi svoje preprostosti in ponuja veliko upanja za izboljšanje učinkovitosti vetrne energije.