Impresivna preobrazba se je osredotočila na svetlobo, uporabnost in kar najboljšo izkoriščenost prostora.

Preurejanje cerkva za nove namene

Preurejanje cerkva je verjetno tudi posledica sprememb v načinu življenja. Vse manj ljudi se udeležuje verskih obredov, zato je kar nekaj cerkev praznih oziroma jih ne uporabljajo. Eden od načinov, da se te tudi kulturno pomembne stavbe ohranijo, je preureditev v druge namene, na primer v prostorno bivališče, razstavni prostor ali prizorišče koncertov, vendar s čim manjšimi arhitekturnimi posegi.

church_conversion_into_a_residence_in_utrecht_by_zecc_architects_yatzer_12.jpg

Preurejena cerkev Svetega Jakoba, ki se sedaj imenuje “WoonkerkXL”, navdušuje predvsem zaradi nepričakovanih perspektiv in splošnega občutka čistosti, ''brezmadežnosti'', ki nas prevzame v njej. Bele stene in minimalistična oprema ustvarjajo neobičajno dnevno sobo ogromnih razsežnosti. Umetnine in dekorativni elementi pripomorejo k nekoliko bolj prijazni atmosferi in razkrijejo sedanji namen tega na videz še vedno svetega prostora.

Bivalni del v cerkvi

Novi, bivalni del je zgrajen tako, da se že po videzu loči od prejšnje strukture cerkve in deluje kot začasna konstrukcija v zgodovinskem spomeniku. Kadar koli ga je mogoče podreti, če bi bilo treba cerkev znova uporabljati za kakšen drug namen in ne za bivanje. V notranjosti še vedno prevladujejo stari cerkveni elementi, vendar pa je vseeno jasno, da je cerkev zdaj bivališče. Na to med drugim kažejo za cerkev neobičajne slike na ''bivalnih'' stenah.

church_conversion_into_a_residence_in_utrecht_by_zecc_architects_yatzer_7.jpg

Arhitekti so sicer hoteli spreminjati čim manj elementov. Ohranili so lesena tla, vitraže in vrata ter popravili, kar je bilo potrebno. Zaradi boljše izrabe svetlobe so sicer morali delno zamenjati konstrukcijo tal, ki je zdaj odmaknjena od zidov, stebrov in obokov, saj je pod njimi nekaj sob. Bivališče med drugim vključuje tudi improvizirano domačo pisarno z udobnim naslonjačem in majhno stekleno mizo, spalnico, kuhinjo in kopalnico. Vsi prostori imajo seveda veliko dnevne svetlobe. Stare cerkvene klopi so arhitekti porabili za jedilno garnituro in s svojim delom v cerkvi uspeli ustvariti sozvočje med starim in novim.

Bi živeli v tako nekonvencionalnem domu? Več fotografij preurejene cerkve WoonkerkXL, ki je trenutno naprodaj za 2,375 milijona evrov, si lahko ogledate v naši fotogaleriji.