Družba Jelovica je pravzaprav najstarejši izdelovalec montažnih hiš s tradicijo pri nas, ki poleg hiš že več kot 105 let izdeluje tudi druge lesene izdelke, kot so okna in vrata. Postala je sinonim za energijsko varčno in okolju prijazno gradnjo, saj današnje montažne hiše odlikujejo kakovostni naravni materiali, sodobne tehnologije in očarljiv dizajn.

Najdaljša tradicija izdelave montažnih hiš

Prve lesene montažne hiše, izdelane pred 70 leti v starih proizvodnih obratih za naselja v Ljubljani, Mariboru in Kranju, stojijo še danes. Kot nam je povedal predsednik upravnega odbora Jelovice Gregor Benčina, je družba Jelovica v slovenskem gospodarstvu vsa desetletja igrala pomembno vlogo na področju razvoja lesne panoge. "Bila je pionir montažne gradnje pri nas, saj je svetovne arhitekturne in tehnološke trende z lastnim znanjem uspešno vnesla v svoje poslovno okolje. Inovativne ideje, dobro prilagajanje razmeram in povezovanje ob pravem času je družbi odpiralo vedno nove priložnosti, ki jih je znala izkoristiti, kar se vidi v velikih projektih po vsem svetu. Navdih črpamo iz tradicije in preteklih izkušenj ter inovativnosti na vseh področjih."

V podjetju pa tesno sodelujejo tudi z arhitekti. Primer je projekt arhitektov Marte in Franceta Ivanšek − naselje montažnih hiš v ljubljanskih Murglah (na sliki spodaj), ki je bilo za tisti čas prava revolucija v gradnji stanovanjskih objektov in še danes spada med elitna slovenska naselja.

70_let_hise_jelovica_hisa_v_naselju_murgle_1965.jpg

Razstava zanimivih hiš, projektov in razvojnih mejnikov

Temu primerno bodo v družbi visoko obletnico tudi obeležili, in sicer z razstavo in posvetom, ki bosta potekala v torek v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani z začetkom ob 10. uri. Na fotografski razstavi, ki jo bosta po dveurnem posvetu uradno odprla Samo Hribar Milič, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, in Gregor Benčina, predsednik upravnega odbora Jelovica, si bodo lahko obiskovalci ogledali začetke in 70-letno zgodovino montažnih hiš ter se podučili o zanimivih zgodovinskih dejstvih, ki so vplivala na zasnovo današnjih hiš Jelovice.

Posvet z dvema okroglima mizama

Poleg razstave bo potekal poseben posvet na temo nove kulture bivanja v povezavi z naravnimi materiali, ki ga bo vodila podjetnica in inovatorka Violeta Bulc; udeležili pa se ga bodo različni sogovorniki iz slovenskega gospodarstva, znanosti in državnih institucij. Prvo okroglo mizo z naslovom "Hiša Jelovica – od korenin do neba" bodo sestavljali Zdravko Ribnikar, nekdanji tehnično razvojni direktor Jelovice, Drago Jemec, nekdanji arhitekt hiše Jelovica, Bojan Starman, nekdanji predsednik uprave, in Tomaž Krušec, docent na Fakulteti za arhitekturo.

70_let_hise_jelovica_naselje_montaznih_his_podlubnik_skofja_loka_1970.jpg

Za drugo okroglo mizo posveta z naslovom "Z inspiracijo do uresničitve skritih potencialov gospodarstva" pa bodo sedli Blaž Kavčič, predsednik državnega sveta, Edita Granatir Lapuh, generalna direktorica direktorata za podjetništvo in konkurenčnost na ministrstvu za gospodarstvo, Jošt Jakša, direktor državnega zavoda za gozdove, in Gregor Benčina, predsednik upravnega odbora Jelovica. V ospredju pogovorov bodo predvsem les kot potencial gospodarstva, internacionalizacija podjetij in inovativnost kulture bivanja.

Misel na prihodnost

Zadnja leta je družba Jelovica postala izvozno usmerjeno podjetje, saj več kot polovico svojih izdelkov prek poslovnih partnerjev proda na tuje trge, kot so Nemčija, Avstrija, Švica, Španija, Italija, Izrael, Rusija, Japonska, Ukrajina, Bolgarija, Grčija ter države bivše Jugoslavije. Vse več pozornosti namenjajo energijsko učinkovitim izdelkom in skrbi za okolje, vstopajo pa tudi na področje gradnje javnih objektov in večstanovanjskih zgradb.