Pravi način je odvisen tudi od tega, katerega škodljivca želite uničiti. Preberite si nekaj nasvetov, kako lahko to storite. Če se jih kljub vsem ukrepom  ne morete znebiti, pa je mogoče čas, da pokličete iztrebljevalca.

Mravlje

Mravlje privabljata hrana in sladkor, zato poskrbite, da je jedilni prostor vedno čist in na tleh ni drobtin. Če mravlje še kar lezejo naokrog, jih lahko poškropite z milnico. Poiščite špranje in odprtine, skozi katere vstopajo v prostor. Najboljša rešitev je, da te špranje zatesnite. Če to ni mogoče, pred odprtine nastavite snovi, ki jih odvračajo – na primer olupke ali rezine kumare, metin čaj, kajenski poper, eterično olje limone, zrna kave, limonin sok, cimet in česen. Dobro je tudi vedeti, da mit, da lahko pot mravelj prekinete tako, da jo omejite s črtami, ki jih narišete s kredo, ne drži, saj se mravlje preprosto sprehodijo čeznje.

Listne uši

Listne uši sesajo sok iz rastlin. Če začnejo listi na rastlinah rumeneti in se zvijati, so verjetno krive uši. Mešanico proti listnim ušem lahko naredite tako, da čajno žličko olja oljne repice zmešate z žličko sredstva za pomivanje posode. Mešanico razredčite s skodelico vode. Druga možnost je, da zmešate tri jedilne žlice sredstva za pomivanje posode z dobrimi tremi litri vode. S tem poškropite rastline, pozorni pa bodite tudi na spodnjo stran listov. Mešanica naj bo na rastlinah nekaj ur, potem jo sperite z vodo. Pikapolonice jedo listne uši; če jih imate na vrtu, jih nikar ne pobijajte.

asthma.jpg

Ščurki

Ščurke lahko ubijete tako, da jih poškropite z milnico. Tudi mačja meta jih odbija, zato jo pustite na mestih, kjer ste jih našli. Pomagate si lahko tudi s stroki česna, lovorjevim listom, rezinami kumare in kruhom, namočenim v pivo. Še posebno pozorni bodite na vrhove omar in polic, saj se ščurki radi zadržujejo na visokih mestih.

Bolhe

Bolhe se lahko pritihotapijo v vaš dom v kožuhu vaših hišnih ljubljenčkov. Pogosto se namestijo v preprogah ali posteljnini. Znebite se jih tako, da umijete domačega ljubljenčka s šamponom cedre in tudi njegovo ležišče ter blazine napolnite z okruški cedre. Hišo skrbno posesajte, da se znebite jajčec bolh.

slugs_in_beer_1.jpg

Polži

Polži pridejo na plan predvsem ponoči in jedo rastline. Da so bili ''na obisku'' na vašem vrtu, veste po izdajalski sluzasti sledi, ki jo pustijo za seboj. Lahko jim nastavite past, tako da na vrtu skopljete plitve luknje, kamor nastavite posode s pivom. Obod posode mora biti poravnan s tlemi. Pivo boste morali zamenjati po treh dneh.