Zgradba, ki obsega 375 kvadratnih metrov, je pravzaprav del skupnosti lokalnega kluba za golf v tem puščavi podobnem okolju na območju severne Mehike. Zasnovana je tako, da se odlično odzove na posebne klimatske razmere, značilne za ta del Amerike.

Skrajne temperaturne razlike

V zimskem času namreč temperature ozračja padejo do deset stopinj Celzija pod ničlo, medtem ko lahko v poletnih mesecih prebivalci doživijo pravo vročino, saj temperature presežejo štirideset stopinj. Velika pa je lahko tudi razlika med dnevno in nočno temperaturo, ki znaša tudi do dvajset stopinj Celzija.

hisa_civava_2.jpg

Zaradi potrebe po uravnoteženju ekstremnih temperaturnih razlik so arhitekti Carlos Bedoya, Wonne Ickx, Victor Jaime in Abel Perles projektirali hišo, ki je delno zakopana v sicer gorsko pobočje, da izkoristi toplotno maso zemlje oziroma tal. Hladnejša zemlja okoli objekta vsrka odvečno toploto, nabrano čez dan, ponoči pa tla oddajajo toploto hiši.

Nenavadna, a učinkovita oblika

Betonska in jeklena stavba nenavadne oblike je zgrajena okoli več teras, oken in strešnih odprtin, ki bivalnim prostorom v notranjosti zagotavljajo oblico naravne svetlobe, sistem prezračevanja in veličasten razgled na okoliško krajino. Poševna streha deluje kot nova topografija, ki briše meje med arhitekturo in pokrajino.

hisa_civava_3.jpg

Več posnetkov te zanimive mehiške hiše pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji.