Dizajn teh vrtov predstavlja štiri naravne elemente v vodi, rastlinah, kamnu in arhitekturi. V kitajskih vrtovih so pogoste tudi dvoživke in plazilci, na primer žabe in želve. Vsak vidik vrta naj bi v obiskovalcih zbujal mir in harmonijo, torej popolno skladnost jinga in janga.

Iluzija naravne krajine

V kitajskih vrtovih najdemo starodavne skale, ki so bile priče ogromnim spremembam v naravnem okolju. Vsebovale naj bi nadnaravne elemente in na vrt prinašale srečo. Ko se čez dan, proti večeru in ponoči spreminja svetloba, se z njo spreminjajo tudi tekstura, barva in obrisi kamnov. Te skale spominjajo na gorovja, zaradi česar v vrtovih nastaja vtis naravne krajine, kljub temu da so delo človeških rok. Vsako drevo, grm ali grmovnico v kitajskem vrtu je treba obrezati tako, da ustvarja lep vtis, kot da jo je izklesal in oblikoval veter. Takšen videz je značilen za večino vrtov na kitajski obali.

1284056106_53655.jpg

Postavitev

Okrasna drevesa vodijo na majhno dvorišče. Globlje ko gremo v vrt, več eksotičnih rastline, skalnih formacij in vode vidimo. Pogosti so tudi blodnjaki in labirinti. Kitajska krajina je pogosto videti kot labirint zunanjih prostorov, ki se križajo med seboj. To je značilno tudi za za večje število kitajskih vrtov. Tradicionalen kitajski vrt predstavlja območje, sestavljeno iz različnih struktur, kjer lahko obiskovalci sedijo ter berejo, pišejo…. med tem pa lahko občudujejo lepo pokrajino, ki jih obdaja.

V takšnih vrtovih se pogosto pojavljajo tudi pergole, vendar pa se pri zasnovi kitajskega vrta poskušajte izogibati zahodnih elementov, saj je ideja tega vrta ustvarjanje avtentičnega videza in občutka Vzhoda. Pregrade med ''prostori'' v kitajskem vrtu so pogosto sestavljene iz kamnov in bambusa. Tudi rastline lahko služijo kot mejna pregrada, kar še pripomore k lepemu, naravnemu videzu vrta.

Vodni elementi

Ko gre za vodo, je v kitajskem vrtu pogost zelo značilen orientalski videz – na primer majhen most, ki ni nujno namenjen prehodu iz ene strani na drugo, ampak predvsem dekoraciji. Ribniki so po navadi polni ribic, predvsem zlatih, krasijo pa jih tudi lokvanji. Vodnih trav po navadi ni, bolj pogosta je čista voda s potko iz kamnov. Ko gre za trave, je najprimernejša kitajska trava. Vrt lahko krasijo tudi kitajski lampijončki, ob vodi pa so pogosti paviljoni – lesene strukture, ki stojijo na stebrih v vodi. Včasih stoji paviljon delno na kopnem in delno v vodi.

9_1024x637.jpg

Rastline

Rastline so izbrane glede na svoj simbolni pomen. Imele naj bi mistične moči. V postavitvi igrajo posebno vlogo; odprte prostore na primer pogosto krasijo ciprese ali bori. Vrtno dvorišče pogosto krasi bambus, ki je značilna rastlina za Daljni vzhod, še posebno za Kitajsko. Bambus simbolno predstavlja notranjo moč, prilagodljivost in ponovno rojstvo. Na manjših vrtovih lahko opazimo manjše, pritlikave rastline, ki pa so kljub temu videti osupljive, saj je za lepoto vrta potrebna kakovost in ne količina.

Feng šuj

Če razmišljajte, da bi svoj navadni vrt preuredili v kitajskega, si pri tem pomagajte s feng šujem. Načela feng šuja vrtnarje namreč spodbudijo, da uporabljajo naravne elemente vode, vetra, zraka in zemlje. Pozanimajte se tudi o kitajski umetnosti in pokrajini ter navdih poiščite v tradicionalnih kitajskih vrtovih.