V predsobi se zadržujemo praktično vsak dan, zato jo iz nerodnega prehodnega prostora spremenite v uporabno sobo, ki vas bo s svojo zasnovo razveselila takoj, ko boste stopili skozi vhodna vrata.

Pospravite nered

Prvi korak do bolj funkcionalnega in vizualno privlačnega vhoda je, da pospravite ves nered, ki se je sčasoma tam nabral. Za začetek se znebite vseh predmetov in pripomočkov, ki ne sodijo v ta del doma, na primer raznih dokumentov, odprte pošte ali hrane za hišnega ljubljenčka. Odstranite vso nepotrebno navlako in napravite prostor za obešanje zimskih plaščev, jaken in pokrival. Drugega tu ne potrebujete.

Ne potrebujete ravno visoke vgradne omare ali veliko prostora, da predsobo uredite impresivno. Zadostuje že majhna polica, omarica ali stojalo za odlaganje čevljev, ki ga postavite zraven ogledala ali obešalnika ob steno zraven vrat. Zapomnite si: manjši ko je prostor, pomembneje je, da je brez navlake in da je minimalistično zasnovan.

vhod_6.jpg

Ustvarite več območij

Najboljši način za vizualno očarljivo predsobo je, da prostor razdelite na več predelov. Omislite si veliko omaro z več ločenimi razdelki oziroma pletene košare ali zaboje z nalepko, na katerih piše ime družinskega člana, ali pa oblačila razvrstite po sorodnosti: čevlji skupaj, rokavice in kape skupaj...  Oblačila in obutev organizirajte tako, da je shranjevanje enostavno. Čevlji naj bodo pri tleh, medtem ko naj jakne in kape visijo v višini oči.

Ustvarite komunikacijsko središče

Ker vhod težko spregledamo, posamezni dekorativni elementi pa takoj pritegnejo našo pozornost, zraven vrat obesite tudi oglasno desko, tablo ali koledar, na katere boste lahko zabeležili pomembne dneve, dogodke in obveznosti. Tu lahko uredite tudi prostor za shranjevanje elektronskih pripomočkov, kot so telefoni ali polnilniki.

vhod_6g.jpg

Organizacija naj bo jasno vidna

Vse pripomočke in oblačila razporedite natančno in tako, da so že od daleč videti pospravljeni. Vse naj bo čisto in enostavno, tako da ni nobene zmede: na odprte police ali stojalo postavite simetrično zložene čevlje, vrečke ali šale. Odprte police, košare ali druge posode uporabite za shranjevanje in odlaganje manjših, a pomembnih predmetov. Plitev pladenj ali podstavek napolnite z drobnim kamenjem in ga položite v predsobo ob steno. Na kamenčke boste lahko odložili mokre ali umazane čevlje.

Naj bo veselo

Predsoba naj bo čim enostavneje okrašena, da ni videti prenatrpana. Izberite vesele barve, ki jih kombinirajte z nevtralno belo ali kremnimi odtenki. Vanjo za večje udobje postavite pisan stol, na katerega boste lahko sedli med obuvanjem. Stene popestrite z živahnimi barvami, duhovito umetniško sliko, zabavno blazino, preprogo, ogledalom ali sobnimi rastlinami.

Več fotografij lepo urejenih predsob s poudarkom na jasni organizaciji prostora pa si oglejte tukaj.