Dnevna soba je zelo velika in svetla, problem pa je ravno v tem, saj ne bi radi, da bi prostor deloval prazen ali pa prenatrpan s kosi pohištva, kar bi prostoru odvzelo tisto toplino, ki bi jo radi ustvarili. V dnevni sobi bi radi imeli večji kavč z višjim hrbtnim naslonom (tisti moderni minimalistični nam niso všeč). Po tleh bo položen laminat (beljen hrast z utori). Kakšno barvo in stil kavča predlagate?

Prav tako bi v prostor želeli umestiti nižjo peč, obloženo s keramičnimi ploščicami (ogrevana prek centralne napeljave), dimenzij vsaj 100 cm krat 200 cm, na kateri bi se pozimi lahko pogreli. Peč je trenutno še možno premikati, bomo pa morali lokacijo čim prej določiti, do bomo lahko pozidavo izvedli še pravi čas. Želimo imeti tudi počivalnik, a ne vemo, kam bi ga lahko umestili, če bi ga sploh.  Večjih omar v dnevni sobi ne potrebujemo (razen omarice za televizor), mogoče le kakšen regal ali pa bi bila kje kakšna sobna rastlina, bolj v smislu pregraditve prostora. Najbrž bi celoten prostor morali nekako smiselno razdeliti na dva dela, vendar tako, da bi še zmeraj ostala povezana. Družina Bončina

Odgovor: Problem vašega prostora vidim v uspešni uskladitvi funkcionalnosti in vsebine. V osnovi je bil načrt prostora mišljen kot dnevna soba z jedilnico, kar v vašem primeru pomeni vsebinski primanjkljaj oziroma to, da je treba prostor pač drugače smiselno zapolniti. Prav ste ugotovili, da je treba prostor razdeliti na več enot.

Sedežno garnituro sem umestila takoj ob prvem oknu, ker je pač najbolj smiselno postaviti TV na nasprotno steno. V nadaljevanju predlagam dva kotička, najprej dva fotelja z mizico, ločeno od prvega dela s sobnim drevesom.

Peč, ki jo omenjate, sem postavila takoj za vrata, kar pomeni, da predstavlja nekakšen sredinski fokus in tudi delno pregrado. V nadaljevanju ob isti steni predlagam vgradne visoke police, morda še kakšno vitrino za kozarce, kar vedno prav pride. Končno imate prostor tudi za počivalnik, z dodatkom manjše mize z namizno svetilko. To je pomemben dodatek, ki bo pripomogel k obogateni vsebini in toplejšemu ambientu.

Darja Hughes, dipl. design. inter.

www.design-hughes.si