Vztrajajo pri kakovosti

Razmere v gradbeništvu so se od osnutkov tega naselja (leta 2006) do danes, kot je vsem znano, bistveno poslabšale, kljub temu ali pa ravno zato v Eko Gradvestu vztrajajo pri kakovosti gradnje in naravi prijaznih materialih. Tako kot so si zastavili na samem začetku. To pomeni, da gradijo kakovostne objekte z opeko, ki akumulira temperaturo okolja. Fasada je zato izolirana s kameno volno, ki presega celo na novo zaukazane standarde gradnje, vgrajujejo leseno stavbno pohištvo z izolativnimi stekli, ki izpolnjujejo pogoje energetske varčnosti. Osnova za zimsko ogrevanje je zemeljski plin, so pa objekti zasnovani tako, da z omenjeno zasteklitvijo izkoriščajo optimalno lego sončne poti čez dan.

Kritina s posebnim peščenim posipom poleti utiša hrup dežnih kapelj in pozimi zadrži snežno oblogo. Skratka, vsi objekti so energetsko varčni, kar je ob aktualnem cenovnem dogajanju energentov še kako pomembno. Pri kakovostni gradnji vztrajajo predvsem zato, da bodo bodoči kupci imeli zajamčeno dolgo življenjsko dobo objektov brez nepotrebnih vmesnih sanacij, kar pomeni manjše sprotne obratovalne stroške in morebitne stroške nadaljnjega vzdrževanja.

ekogradvest.jpg

Od 21 enodružinskih hiš na prodaj le še ena

Zato ne čudi, da je od enodružinskih hiš na prodaj le še ena (od enaindvajsetih). So pa zato na voljo stanovanja različnih kvadratur v večstanovanjskih trinadstropnih blokih. Tudi ta dograjujejo povpraševanju primerno, tako da lahko zainteresirani kupci še vplivajo na določene gradbene zaključke, čeprav je vse naselje zamišljeno kot poenotena celota. Ker prek naselja ni drugih prevoznih poti (so le dostopne do posameznih objektov), je to na neki način kar otok sredi prekrasne narave pod Krvavcem. Atrijska stanovanja omogočajo med drugim vrtičkarsko veselje, garsonjere manjših kvadratur pa start mladim v novo kakovost življenja.

Posebnost: najem z namero odkupa

Njihova posebnost je tudi ponudba najema stanovanj z namero odkupa. Vemo, da danes ni ravno enostavno priti do bančnih posojil za stanovanja, brez teh pa si le redko kdo lahko omisli nakup nepremičnine. Najem sicer prinese desetodstotni polog vrednosti stanovanja, a se ta skupaj z mesečno najemnino všteva v vrednost odkupa stanovanja. Najemnina je v bistvu kot anuiteta za prihodnje bančno posojilo. Morebitni kupec ima tako dve leti časa, da pride tudi do bančnega posojila, pri čemur mu s svojimi aktivnostmi pomagajo tudi v Eko Gradvestu.

ekogradvest_274_1.jpg

V »igri« tudi vrtec

Po prvotnih načrtih naj bi bili tudi v spodnjem, južnem delu naselja, ki še čaka na zaključek, še trije večstanovanjski objekti. A je Eko Gradvest v dogovarjanjih z občino Komenda pripravljen v tem delu zgraditi vrtec. Ponudba je oddana. Namera seveda razveseljuje mlade družine, ki so se v hitro razvijajočo se občino Komenda priselile v zadnjih letih. Je pa odločitev o tem sicer v domeni občinskih svetnikov, ki se prav gotovo zavedajo, da so sedanje zmogljivosti za varstvo predšolskih otrok v občini preskromne. Odločanje o tem problemu torej ne bi smelo potekati v nedogled …

Hkrati z novimi razmerami sobivanja v občini razmišljajo tudi o možnostih ponudbe prostorov za različne servisne dejavnosti, kot so denimo slaščičarna, kavarna, čistilni servis in podobno, vse seveda odvisno od zanimanja prebivalcev, ki jim je investitor pripravljen prisluhniti. Veliko pa pomeni tudi dejstvo, da so izvajalske ekipe za različna dela ves čas v naselju, kar pomeni hitrejše reševanje morebitnih težav, če do njih že pride. Gre torej za prijetno družinsko naselje, ki raste ...