Proizvajalci dodajajo v vrtna gnojila elektrofiltrski pepel, ki je stranski produkt elektrarn in dimnih peči, kurjenih na premog. Vsebuje nevarne težke kovine, ki se ob dežju sperejo v vrtno zemljo in v vodo, del teh kemikalij pa vsrkajo tudi rastline. Čeprav količina strupenih snovi ni nevarna za vsako rastlino posebej, pa se lahko kemikalije, kot je svinec, čez čas nakopičijo v telesu.

fly_ash.jpg

Zakaj uporabljajo elektrofiltrski pepel?

Zakaj torej proizvajalci uporabljajo elektrofiltrski pepel iz kurilnih naprav za gnojenje rastlin, če pa je škodljiv za zdravje in okolje? Vse je seveda povezano z ekonomsko logiko, saj se premogovna podjetja in elektrarne izredno težko znebijo elektrofiltrskega pepela zaradi dragih pristojbin in zahtev glede odlaganja odpadkov. Zaradi tega del odpadkov prepustijo podjetjem, ki izdelujejo gnojila, saj slednja s tem prav tako prihranijo denar za sestavine. Dvojna zmaga za velike korporacije, a žal poraz za potrošnike.

Kaj lahko storite?

Na srečo ima vsak posameznik svojo voljo in možnost, da se uporabi nevarnih gnojil in pridelkov izogne. Najlažji način je, če obdelujete svoj vrt, saj boste točno vedeli in nadzirali, katere snovi rastline prejmejo. Namesto gnojil uporabljajte doma izdelan kompost. Če te možnosti nimate, pa poskusite navezati stik z lokalnim kmetom, ki ga natančno povprašajte, katere metode in gnojila uporablja.

pepel_v_gnojilih.jpg

Izogibajte se nakupu običajnih pridelkov množične pridelave, ki jih ponujajo veleblagovnice ali jih najdemo na večjih kmetijah. Obstaja namreč večja verjetnost, da so zrasla s pomočjo strupenih gnojil. Kupujte ekološke izdelke lokalnega izvora, organska gnojila in se izogibajte nakupu gnojil večjih proizvajalcev oziroma korporacij, kot sta Monsanto in N-Viro. Precej večja verjetnost je, da vsebujejo dodatke elektrofiltrskega pepela.