Kupite zazidljivo parcelo

Že ob nakupu zemljišča, na katerem nameravate postaviti hišo, poiščite zazidljivo parcelo z dostopom do vode in kanalizacijskega sistema. Tako vam ne bo treba skrbeti in zmetati ogromne vsote denarja za urejanje dokumentacije in pripravo območja na gradnjo. Pred nakupom natančno preverite, kaj vse je vključeno v osnovno ceno.

Sam svoj mojster

Okoli deset odstotkov denarja boste prihranili, če boste sam svoj gradbeni mojster. Izognite se najemu profesionalnega glavnega izvajalca in njegovo delo raje opravite sami ali v sodelovanju z družinskimi člani, znanci in prijatelji. Vendar je to mogoče le, če imate dovolj prostega časa in osnovno znanje o gradnji. Sami lahko postorite tudi druga dela, denimo očistite zemljišče in ga pripravite na začetek gradnje, položite talne obloge, prebarvate zidove, uredite vrt in okolico…

gradnja_hise.jpg

Določite stil hiše

Sami pa lahko določite tudi stil svojega bodočega doma – nekateri stili hiš so namreč cenejši za gradnjo kot drugi. Na primer: gradnja lesene hiše v stilu ranča je veliko dražja od zidanja dvonadstropne betonske hiše. Izberite tudi preprost načrt postavite bivalnih prostorov s standardnimi okni in preprosto linijo strehe. Veliko boste prihranili, če izberete geometrijske oblike oken in strehe.

gradnja_hise_2.jpg

Reciklirani gradbeni materiali

Kupite dotrajane gradbene materiale, ki jih lahko predelate in ponovno uporabite za izdelavo ostrešja, osnovne konstrukcije, oken, vrat ali drugih elementov. Predmete, kot so staro pohištvo, stari tramovi, okna in vrata, reciklirajte in s tem pomagajte tako okolju kot svoji denarnici.