Prevodno srebrno črnilo, ki se uporablja v elektroniki, je treba natisniti na plastiko pri zelo visokih temperaturah. Plastika mora biti sposobna prenesti takšno vročino, kar pa poveča stroške materiala. Novo odkritje znižuje porabo energije, potrebne v procesu tiskanja črnila na podlago, saj inovativno srebrno črnilo lahko natisnejo že pri 90 stopinjah Celzija. Zaradi tega in ker je kot podlago mogoče uporabiti prilagodljivejšo in cenejšo plastiko, so stroški izdelave lahko precej nižji.

novo_srebrno_crnilo_za_tiskanje_2.jpg

Srebrov acetat in amonij

Nova srebrno črnilo so razvili Jennifer Lewis, profesor Hans Thurnauer in podiplomski študent S. Brett Walker. Ekipa je svoje rezultate objavila v reviji ameriškega kemijskega društva. Njihova prebojna rešitev je sestavljena iz srebrovega acetata in amonija. Srebro se v samo nekaj minutah raztopi v raztopino, ki je uporabna več tednov, kar je velik napredek v primerjavi s prejšnjim postopkom, ki je trajal nekaj ur in potreboval veliko zapletenih korakov za proizvodnjo.

Energijsko učinkovitejši tehnološki proces

Večino prevodnih srebrnih črnil natisnejo pri zelo visokih temperaturah in potrebujejo dolgo časa, da se posušijo. Revolucionarna raztopina ameriških raziskovalcev pa potrebuje le nekaj minut, da se posuši, in pusti za seboj samo srebro, ko tekočina izhlapi. Novo črnilo je obenem mogoče natisniti  veliko bolj natančno s pomočjo 100 nanometrov velike šobe. Le-ta je veliko manjša od običajne tehnike ter omogoči natančnejše rezultate in neprekinjeno nanašanje barve z razprševanjem po velikih površinah.

novo_srebrno_crnilo_za_tiskanje_1.jpg

Pri tiskanju elektronike je črnilo običajno treba shraniti več mesecev, saj je srebro drago. Ker srebrni delci ne dobijo končne oblike, dokler črnilo ne zapusti šobe in amonij ne izhlapi, ostane novo črnilo še vedno stabilno tudi dlje časa. Pri zelo finem in drobnem tiskanju pa je to prava redkost. Novo odkritje odpira vrata novi paleti prožnih elektronskih naprav, ki so trenutno še predrage za množično izdelavo.