V kraju Skåtøy na otoku v bližini južne obale Norveške so arhitekti in gradbenik Johan Brekka preuredili podirajočo se kočo v sodobno zasnovan dom. Dotrajano leseno kočo je namreč sčasoma uničila gniloba, zato je potrebovala obsežno prenovo.

Odprtost hiše

Lastnik si je zaželel z okoliško naravo povezane bivalne prostore, ki so praktično razporejeni, elegantno opremljeni in usmerjeni proti čudovitim razgledom na vse strani. Njegovo vizijo so uresničili ugledni arhitekti, saj so poleg odprtega in zračnega doma ustvarili tudi skrita območja v okolici doma, ki stanovalcem dajejo vso potrebno zasebnost.

skatoy_norveska_3.jpg

Zgradba je zrasla le nekaj metrov nad gladino morja in nekaj korakov od lokalnega občinskega pomola. Zato je bilo pri načrtovanju in gradnji pomembno tudi to, kako zaščititi hišo pred pogledi in se obenem izogniti privatizaciji javnih površin. Zato so se arhitekti odločili, da glavni vhod umestijo na tisti del, ki je usmerjen proti pomolu.

Zgradba iz dveh delov

Ker je zemljišče dokaj razgibano, ga niso spreminjali, ampak so hišo zgradili na neravnem terenu. Razdelili so jo na dva razdelka: v zgornjem, višje ležečem delu objekta so namestili spalnice, medtem ko spodaj najdemo kuhinjo z jedilnico in dnevni prostor. Oba dela hiše se veličastno združita in odpreta okolici, k čemur pripomorejo tako arhitekturna zasnova kot izbrani gradbeni materiali, med katerimi izstopajo neobdelan les, zidovi iz suhega kamenja in zelena streha iz mahu.

skatoy_norveska_4.jpg

Več fotografij tega impresivnega norveškega domovanja pa si oglejte tukaj.