Mama živi v objektu, ki je v tlorisu velik 10 krat 10 metrov in označen z modro. Med objektom, kjer živi, in objektom, ki je na načrtu pobarvan rdeče, je trenutno nadstrešnica, ki je označena z rjavo barvo. Nadstrešnica je v zelo slabem stanju in jo je treba obnoviti oziroma izvesti v velikosti, za katero ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja. Ali lahko svetujete, kakšna bi bila primerna? Z zunanjo ureditvijo je kar nekako odlašala. Lani so nam izvedli kanalizacijo in do hiše pripeljali plin, zato je zdaj skrajni čas, da mama uredi zunanjo okolico.

Prosi, da svetujete glede: – ureditve dostopa do hiše, – možnosti pergole, pod katero bi bila tudi večja miza, – lokacije zelenjavnega vrta (za solato, peteršilj …). Zanima jo tudi, ali je smotrno prestaviti obstoječo dovozno pot (na načrtu sem jo označila z modro, poteka pa do sestrine hiše in naprej do travnika) tik ob parcelno mejo. S tem bi pridobili več prostora med hišo in cesto. Kakšna zasaditev bi bila primerna namesto obstoječih smrek oziroma kakšna bi bila zasaditev med cesto in hišo?

Kakšno zasaditev predlagate za prostor med glavno cesto (obarvana z oranžno barvo) in objektom (obarvan z rdečo), kjer so tudi vodnjak in smetnjaka? Postavila sem vam kup vprašanj. Upam, da se da iz njih razbrati mamine želje. Hvala in lep pozdrav, Antonija

Odgovor: Prejela sem slike, skico stanja vašega vrta in veliko želja. Krajinski arhitekt sodeluje v timu na svojem strokovnem področju, zato se glede nadstrešnice posvetujte z arhitektom. Treba je umestiti nadstrešnico, ki sodi v prostor. Dostop do hiše se funkcionalno združi z uvozom v garažo. S tem se na desni strani ob vstopu v hišo sprosti večja zelena površina.

Prostor za posedanje se v vrtu umesti blizu notranjega bivalnega prostora, dnevne sobe, kuhinje. Miza in klopi v vrtu so podaljšek notranjih prostorov. Pergolo lahko ozelenimo s pestrim izborom ovijalk. Lahko so cvetoče, dišeče, npr. glicinija (Wisteria sinensis), ali pa polne plodov, kot sta vinska trta in kivi (aktinidija). Torej prostor za posedanje je umeščen k hiši in nam ponuja lep pogled na vrt. Naj ne bo balkon sredi vrta! Pergola naj le ima zeleno streho, da služi kot senčnik nad mizo.

Zelenjavni vrt se obsadi s cvetočimi trajnicami in enoletnicami. Pričaramo cvetoč obod, da ima videz »gartelca«. Ta del vrta je lep od maja pa do julija, potem pa je bolj ali manj nezanimiv. Namen delne obsaditve je vizualna pestrost. Ob zelenjavni vrtiček sodi tudi jagodičevje. To so lahko grmički ribeza, kosmulj, goji jagod, malin.

Prestavitev dovozne poti je velik gradbeni poseg. Smreke se lahko nadomestijo s stebrastimi listavci. To je lahko stebrast gaber (Carpinus betulus »Fastigiata«) ali stebrast tulipanovec (Liriodendron tulipifera »Fastigiata«). Zakaj stebrasto drevo? S svojo razrastjo ne moti prometa, ker je ozek v rasti. Z obrezovanjem se jih da lepo vzdrževati v prvotnem habitusu.

Zasaditev ob glavni cesti naj bo zimzelena. Cesta je velik onesnaževalec, predlagam tise (Taxus baccata »Hicksii«), ki so lepe in dokaj nezahtevne. Za zasaditev ob glavni cesti so prav tako primerna stebrasta drevesa, lahko stebraste bukve. Bukev je lahko rdečelistna (Fagus sylvatica »Dawyck Purple«).

Andreja Kalan Lovšin, u.d.i.k.a.