Les v osnovi delimo na dve široki kategoriji: na trd in mehek les. Med trd les spadajo drevesa, ki jim pozimi odpade listje, med mehka pa iglavci. Med trd les sodijo: mahagonij, oreh, hrast, javor, češnja in tikovina, med mehkega pa: bor, jelka, sekvoja, smreka in cedra. Za izdelovanje pohištva se najpogosteje uporabljajo hrast, bor in mahagonij, pa tudi oreh, javor, češnja, tikovina, jelka, sekvoja, smreka in cedra. Vsaka vrsta lesa ima drugačne lastnosti. Iz vseh je mogoče izdelati vse mogoče pohištvo, od kuhinjskih miz do nočnih omaric in omar.

Hrast

Odlike hrasta so njegova gostota, moč in obstojnost. Pogosto se prenaša iz roda v rod. Njegova notranja barva in struktura sta zelo lepi. Zaradi svoje obstojnosti in upogljivosti se ta vrsta lesa uporablja za izdelavo miz in omar ter drugega pohištva, zunanjosti plovil in talnih oblog. Zelo dobro se obnese v vseh vrstah končne obdelave. Ne vpija vlage. Pomanjkljivost hrasta je njegova teža.

american_white_oak_furniture.jpg

Bor

Bor je zelo uporaben za izdelavo pohištva za dom. Čeprav ni tako zelo obstojen kot kak drug les, pa je zelo čvrst, neupogljiv in neskrčljiv. Pogosto se uporablja za izdelavo pohištva, ki ga želimo prebarvati ali prelakirati, saj je struktura lesa zelo lepa. Zelo lahko ga je obdelovati. Zelo prav pride pri kosih, za katere ne želimo, da so težki. Poleg pohištva se uporablja tudi za izdelavo plošč, furnirja, lesenih škatel in kot splošni gradbeni material.

Mahagonij

Mahagonij je že od nekdaj zelo cenjen material za izdelavo pohištva. Je zelo obstojen, močan in neupogljiv ter neskrčljiv, zato je zelo uporaben za izdelavo kvalitetnega pohištva, kot so omarice, pa tudi za izdelavo plovil, lesenih oblog in furnirja. Po starinskih kosih pohištva iz tega lesa je zelo veliko povpraševanja. Čeprav je najbolj znan po svoji globoki rdeči barvi, pa to ni njegova prava barva, ampak je to posledica barvanja. Njegova narava barva je svetlo rožnatorjava. V zadnjem času pa je ravno slednja vse bolj priljubljena.

Oreh

Oreh ima fino teksturo in je močan, obenem pa je z njim zelo lahko delati. Se ne skrči in se ne upogiba, zelo dobro pa se obnese v vseh vrstah končne obdelave. Najpogosteje se uporablja za izdelavo trdnega in furniranega pohištva, omaric in stenskih opažev.

Javor

Javor ima fino teksturo. Je zelo močan in trd. Krči se skorajda neznatno. Najpogosteje se uporablja za izdelavo talnih oblog, kvalitetnega pohištva in na kegljiščih.

predalnik_javor.jpg

Češnja

Češnja ima zelo tesno prepleteno strukturo, odporno proti upogibanju in krčenju. Ob izpostavljenosti sončni svetlobi pordeči. Zelo dobro se stara in se pogosto uporablja za izdelavo omaric, zunanjega dela plovil in ročajev za omare.

Tikovina

Tikovina je zelo močna in odporna proti vodi, upogibanju, razpokam in gnitju. Najpogosteje se uporablja za izdelavo kvalitetnega pohištva, plošč, plovil, vrat, okvirjev za okna, talnih oblog in kot splošni gradbeni material.

Jelka

Jelka ima gosto teksturo in je zelo obstojna. Je zelo odporna proti gnitju. Nima smole, lahko se obdeluje, zelo dobro se obnese tudi v vseh vrstah končne obdelave. Uporablja se za izdelavo pohištva, vrat, okvirjev, oken, furnirja, vezanih plošč in notranjih oblog.

Sekvoja

Sekvoja je lahka, obstojna in se zelo lahko obdeluje. Je naravno odporna proti gnitju in izvrstna za izdelavo vrtnega pohištva, ograj, fasadnih oblog, notranjih zaključkov, furnirja in plošč.

d39292eb.jpg

Smreka

Smreka je močan les. Zelo dobro se obnese v vseh vrstah končne obdelave. Zelo malo je odporen proti gnitju. Je lahek in se zmerno krči. Je zelo dobra možnost za izdelavo ladijskih jamborov, zabojčkov, škatel in lestev.

Cedra

Cedra je rdečkast les s sladkim vonjem. Zelo lahko se obdeluje in je odporen proti gnitju. Cedra se uporablja za izdelavo omarnih oblog, skodel, dokov in furnirja.

V naši fotogaleriji si lahko ogledate pohištvo, izdelano iz različnih vrst lesa.