A to je mogoče z nekaj preprostimi ukrepi tudi preprečiti. O tem v nadaljevanju.

Kako preprečiti izbruh ognja

Izbruh ognja boste onemogočili, če boste sledili naslednjim nasvetom. Z zemlje odstranite vse stare, mrtve rastline in drevesa. Konec jeseni na kratko pokosite travo in posušeno travo in listje počistite z nje. Vsako jesen očistite žlebove. Odstranite drevesa, ki se z vejami razprostirajo nad hišo ali ležijo tik ob njej. Med hišo in zelenjem naj bo vsaj devet metrov varnega območja.

oak_tree_house.jpg

Odstranite plezalke in v bližini doma posadite manj gorljive rastline. Izberite takšne, ki imajo mehke zelene liste in majhno število mrtvih ali suhih vej. Lahko tudi malce dišijo, a ne preveč. Močno dišeče rastline so namreč znak, da vsebujejo hlapljiva olja, ki v okolju zelo hitro zagorijo. Rastline redno zalivajte in sekance nadomestite s peskom ali kamnom. Cedraste strešnike zamenjajte z asfaltnimi skrilavci ali ploščami. Če zunaj zakurite ogenj, bodite zelo previdni. Ob sebi vedno imejte vodni vir, ogenj pa postavite na betonsko ali negorljivo podlago. Vrtna garnitura iz aluminija ali jekla bo veliko težje zagorela kot takšna iz lesa. Drva in druge vnetljive predmete kot so barva ali topila držite stran od hiše, na razdalji vsaj devet metrov.

Manj gorljive rastline

Manj gorljive rastline so agave, divje jagode, drobnjak, rman, orlica, luk, pušpan, španski bezeg, žajblj, manj gorljiva drevesa pa so bor, javor, breza, jelša in kozja češnja.

modern_four_storey_urban_home_design_patio_with_fireplaces_2.jpg

Če je vrt varen, to še ne pomeni, da mora biti zato grd. Dodajte nekaj bujnih zelenih rastlin in pazite na varnost. Ko z opremo vrta zaključite, vanj dodajte kamin in (varno) uživajte!