Preberite si, kakšni bodo trendi za dom v letu 2012 po mnenju nizozemske strokovnjakinje Li Edelkoort.

Vnašanje naravnih elementov v bivališče

To leto naj bi živeli bližje naravi in Zemlji. Meje med krajinsko arhitekturo, arhitekturo in dizajnom so vse bolj zabrisane. Tudi interjer in eksterjer sta si vse bližje in se zlivata eden v drugega. Zelene strehe, torej strehe, na katerih je posajeno zelenje, so postale že skoraj ikonske. V Torontu so takšne strehe na novogradnjah celo obvezne. Rastline vidimo v novi luči in iščemo načine, kako bi jih vključili v svoj dom. Barve vrtov so nežne in prijazne. Pomembni elementi so kamen, voda, les, keramika in zemlja v obliki skulptur.

_98478547.jpg

Interjer se vrača k minimalizmu in zenu, vendar pa ne bo tako ekstremno kot prej. Pohištvo je lahkotnejše, najpomembnejša je mobilnost. Ljudje si vendar ne želijo jesti vsak dan na istem mestu. V sobah je manj pohištva, ki pa je modularno in prenosno. Veliko je tudi manjših pohištvenih kosov. Podobno je s spanjem – zložljivo posteljo lahko poljubno premikamo. Lepa posteljnina, odeje, blazine in druge vrste tekstila v prostor vnesejo mehkobo. Oblazinjeno pohištvo je v znamenju prodnate in peščene barve.

Trava v notranjih in zunanjih prostorih

Tako v zunanjih kot notranjih prostorih uporabljamo travo, vrača se ratan pa tudi druge vrste pletenih in tkanih kosov ter vezenin pa tudi različni deli, združeni v celoto, in recikliranje. ''Ruralni urbanisti'' se želijo umakniti na podeželje, vendar pa se za razliko od prejšnjih generacij, ki so želele le pobegniti iz civilizacije, živo zanimajo za svet, ki jih obdaja, in v njem igrajo dejavno vlogo.

pieter_estelle_430.jpg

Proizvodnja se vrača nazaj v domači kraj, kar pomeni tudi obuditev lokalnih obrtnikov. Dom pa zavzemajo tudi industrijski elementi - industrijsko steklo, kovine, barva rje… Črne kovinske kuhinje so videti surove in resnične. Navdih za barve bomo letos črpali v tropskem pragozdu in pri Fridi Kahlo. Živali so še vedno povsod; trenutno so najbolj aktualne mačke in sove, kmalu pa jih bodo zamenjale ptice in nato zajci.