Nenavadni primeri nesreč

Nekatere nesreče so tako nenavadne, da so resnično videti, kot bi bile izmišljene ali ustvarjene za televizijo. Vendar pa so resnične in se dogajajo resničnim ljudem. Ameriški strokovnjak za zavarovanja Kevin Alsup je imel stranko, ki so ji dom poplavile kanalizacijske odplake. Njena hiša je namreč stala ob vznožju hriba in ko so mestni delavci popravljali kanalizacijske cevi, so odplake tekle navzdol, kanalizacijska voda, kot je povedal Alsup, pa bruhala iz vseh odprtin kot gejzir.

flood1.jpg

Vendar pa je imel nesrečni lastnik hiše na srečo v svojo pogodbo vključen tudi člen, po katerem je bil upravičen do povrnitve škode, ki jo povzroči voda v ceveh. Takšne nesreče so sicer redke - do njih pride zaradi težav v kanalizacijskem sistemu ali pa ko črpalka neha delovati in začne črpati vodo nazaj v vaš dom – vendar pa so posledice zato toliko hujše.

Druge bizarne nesreče, ki so ponekod vključene v zavarovalno polico, so na primer razbitje šipe zaradi žogic za golf – to je še posebno aktualno, če živite v bližini igrišča za golf – ali pa kritje škode, ki bi jo povzročilo vozilo, če se zaleti v vašo hišo. V slednjem primeru bi moralo zavarovanje voznika poplačati vso škodo, ki je nastala, medtem ko večina avtomobilskih zavarovanj krije materialno škodo.

broken_windowgolf.jpg

Nesrečo dokumentirajte

Ne glede na to, kakšne poškodbe utrpi vaše domovanje, pa morate škodo dokumentirati s fotografijami ali videoposnetkom. Pokličite svojega zavarovalnega agenta in dobite oceno, koliko bo stalo popravilo. Vendar pa ni rečeno, da boste v resnici deležni povračila škode – če popravilo okna, v katerega je priletela žogica za golf, stane 250 evrov in je vaš odbitek 1000 evrov, povračila ne boste dobili. Poleg tega pa je težava tudi to, da vas zavarovanje na dolgi rok stane več, če sčasoma vložite več zahtevkov za povrnitev škode.