Ker nam postopoma zmanjkuje tudi hrane, prostora in časa, poleg tega pa je zrk vse bolj onesnažen, nam lahko novi izumi pomagajo izboljšati in popraviti naš odnos do okolja. Hibridne naprave so kombinacije dveh ali več različnih naprav, ki imajo več namenov, denimo pralnega stroja in straniščne školjke ali pa solarija in prhe. Nekateri izumi so nam samo v zabavo, kot je hladilnik, opremljen s sodčkom, spet drugi pa nam pomagajo prihraniti precej energije.

Pralni stroj/straniščna školjka

Morda je na prvi pogled videti čuden, vendar je koncept briljanten: pralni stroj shranjuje za pranje uporabljeno vodo, ki se shrani v kotliček školjke, dokler je ne uporabite za spiranje stranišča. Z uporabo odpadne vode boste privarčevali in manj škodili okolju. Ni nujno, da je voda za spiranje stranišča vedno sveža in čista, tako kot voda, ki jo pijemo, kuhamo ali se z njo umivamo.

Takšen hibridni aparat je dizajnirala oblikovalka Sevin Coskun iz Turčije. Naprava pa rešuje še eno kočljivo situacijo: kam postaviti pralni stroj v premajhnem stanovanju ali kopalnici. Pameten izkoristek prostora nad straniščem namreč uporabniku omogoči manj sklanjanja ter enostavno polnjenje in praznjenje stroja. Paziti morate le, da ne spustite perila v straniščno školjko, zato jo je takrat najbolje zapreti s pokrovom.

stranisce_pralni_stroj.jpg

Straniščna školjka/umivalnik

Straniščna školjka in umivalnik v enem se odlično poda v urbana domovanja, kjer primanjkuje pitne vode. Po umivanju rok umazana voda odteče v kotliček, kjer počaka, da jo ponovno uporabite za spiranje stranišča. Pomanjkljivost naprave je, da morate, ko uporabljate umivalnik, stati neposredno zraven straniščne školjke.

Hladilnik/sod

V podjetju Frigidaire so izdelali hladilnik in sod v enem, ki bo popestril vsako domačo zabavo. Ta eleganten aparat ima v notranjosti vgrajen sod in cev, ki vodi iz njega v stilsko pipico na vratih hladilnika. Kadar vam ni treba hladiti pijače, lahko sod iz hladilnika odstranite in pridobljen prostor uporabite za shranjevanje živil.

Solarij/prha

V svetu, kjer se namesto na soncu sončite v solariju, je le vprašanje časa, kdaj bodo izumili napravo, ki kombinira solarij in domačo prho – in ravno to so storili v podjetju ProSun: obenem se lahko sončite in prhate. Prha uporablja uravnotežen spekter UV-svetlobe, podoben naravni sončni svetlobi.Polt si lahko postopno obarvate po malem vsak dan, namesto da se izpostavljate prevelikim odmerkom UV-svetlobe v solariju enkrat na teden.

top_coolest_best_latest_new_fun_gadgets_gifts_shower_tanner.jpg

V ProSun pa so predstavili tudi tako imenovani SunShower z vgrajenimi LED-svetili visoke intenzivnosti, ki preprečujejo staranje. Naprava uporablja skoraj infrardeče žarke, ki prodrejo globoko v kožo ter zavirajo staranje kože, nastanek gub in razširjenih por.

Radio/opekač kruha

Vsako jutro, ko si pripravljate topli sendvič iz polnozrnatega kruha, verjetno poslušate lokalni radio, poln novic ali dobre glasbe. Torej, ali res potrebujete dve ločeni napravi za opravljanje svojega jutranjega rituala? Odgovor je: ne! Opekač kruha z vgrajenim radiem so izumili v podjetju Hammacher Schlemmer, ima pa več funkcij, saj lahko nastavite moč in čas peke. Če imate majhno kuhinjo, tako zlahka privarčujete prostor.

Posoda za shranjevanje/pralni/sušilni stoj

Ta koncept izhaja iz Electroluxovega tekmovanja Design Lab (Oblikovalski laboratorij). Tako imenovani iBasket je na natečaju zasedel drugo mesto, zasnoval pa ga je Guopeng Liang z univerze Tongji na Kitajskem. Deluje tako, da med tednom mečete svoje umazano perilo v posodo za shranjevanje perila. Ko ta zazna, da je koš poln, se zažene pralni in sušilni stroj ter opere obleko, ki jo nato tudi posuši, potem pa vam pošlje sporočilo po elektronski pošti in vas obvesti, da je čas za zlaganje perila.