Matirani lak in emajlni lak

Matirani zaključni premaz ima le malo sijaja ali pa je brez njega. Po navadi ga uporabljamo na notranjih stenah, še posebno primeren pa je za prekrivanje majhnih razpok, izboklin ali drugih nepravilnosti, saj ne odseva svetlobe. Za prekrivanje madežev ali prask boste sicer verjetno morali nanesti nekoliko več premaza kot na drugih delih stene.

Tudi emajlni lak je zaključni premaz, ki zaščiti površino in ji da matiran videz brez sijaja. Še posebno primeren je za kopalnice, saj dobro zdrži tudi občasno čiščenje. Nekateri zaključni premazi pa imajo tako nizek sijaj kot jajčna lupina. Tudi ti so primerni za stene, poleg tega jih je lažje čistiti kot tiste, ki so povsem brez sijaja.

Satenasti lak, polsijajni lak in sijajni lak

Satenasti premaz ima nekoliko bolj gladek, žameten videz z nekoliko več sijaja. Pogosto ga uporabljamo za okna, vrata, letve ali strope pa tudi za stene. Še posebno primeren je za stene v otroški sobi, kuhinji ali kopalnici, saj lažje prenese čiščenje in nežno drgnjenje.

kidsroom11.jpg

Polsijajni lak najpogosteje uporabljamo za vrata, letve in omarice v kuhinji in kopalnici. Ni ga težko čistiti, poleg tega ima prijeten, subtilen sijaj, ne da bi bil preveč svetleč. Če boste uporabljali svetleč premaz, pred barvanjem površine dobro pripravite, saj so pri takšnih premazih napake bolj vidne.

Površine, premazane s sijajnim lakom, so skoraj odsevne ter spominjajo na emajl oziroma plastiko. Čeprav jih v interjerju ne uporabljamo zelo pogosto, so takšni laki vse bolj priljubljeni zaradi dramatičnega učinka, na primer na omaricah, letvicah ali pohištvu v bolj formalnih in sodobnih postavitvah. Takšen zaključni premaz z visokim sijajem še poudari nepravilnosti na površini, zato je nujna priprava in brušenje površin pred nanosom barve in laka.

l8i96.jpg

Kaj je treba upoštevati pri izbiri laka?

Večino lakiranih površin  zlahka čistimo, vendar pa vseeno velja upoštevati splošno pravilo – bolj svetleč ko je zaključni premaz, lažje zdrži pomivanje in čiščenje. Ko gre za otroške sobe, večina pleskarjev priporoča satenasti lak na stenah in polsijajnega na vratih in letvah, saj lažje preneseta pogostejše čiščenje.

Če vam je všeč rustikalen, obrabljen ali starinski videz, na stenah in pohištvu uporabite matirani premaz brez sijaja. Če morate površine tudi čistiti, se lahko odločite tudi za emajlni lak. Premazov z visokim sijajem raje ne uporabite po vsej sobi, ampak le na določenih območjih, na primer na vratih ali obrobah. Zelo svetleča površina lahko namreč deluje hladno in neprijazno.

shiny_semi_gloss_paint_for_home_interior1.jpg

Na stropih po navadi uporabljamo premaze  z malo sijaja ali brez njega, razen če želite doseči večji odsev svetlobe, vendar mora biti v tem primeru strop na novo zglajen in brez madežev. Kuhinjo, kopalnico in druge prostore, ki so izpostavljeni vodi, škropljenju ali pari, je najbolje pobarvati s polsijajnim premazom.