Splošni varnostni nasveti

Če nimate kamnitega ali opečnatega kamina, morate najprej najti varno mesto, kam lahko postavite prenosni žar. Umestite ga na stabilno ravno površino, stran od ograj, ljudi, sten hiše, dreves, lope in drugih območij. ki jih zlahka zajame požar. Če je vetrovno, bi moral veter pihati stran od vas, ko stojite za žarom, zaradi česar prilagodite njegovo postavitev.

Žara sicer ne bi smeli premikati, ko je enkrat že v pogonu, saj se lahko opečete. Med pečenjem ne nosite ohlapnih oblačil, da jih po nesreči ne zajamejo plameni, obraza pa ne nagibajte nad ognjišče. Zraven žara imejte na primerni razdalji vodni vir, s katerim lahko pogasite ognjene zublje, če le-ti uidejo izpod nadzora.

memorial_day_grilling_safety_tips.jpg

Žar na oglje

Če imate žar na oglje, za vžig in spodbujanje ognja nikoli ne uporabljajte bencina, parafina, alkohola ali drugih potencialno nevarnih vnetljivih tekočin. Svetujemo vam, da prav tako ne uporabljate vžigalic ali klasičnega vžigalnika, ko prižigate ogenj, temveč raje uporabite raje vžigalnik za žar, namenjen posebej prižiganju odprtega ognja. Ko s pečenjem končate, bo oglje še nekaj časa ostalo vroče, zato pazite, da v njegovo bližino ne zaidejo otroci ali hišni ljubljenčki.

Žar na plin

Velikokrat za pečenje uporabljamo plinske jeklenke, saj omogočajo več nadzora nad kuhanjem. Pred uporabo zagotovite, da je jeklenka pravilno priključena. Preden zamenjate jeklenko, je treba žar in cilindre v celoti izključiti. Plin po uporabi vedno zaprite in jeklenko shranite na suho in varno mesto, nedosegljivo otrokom in živalim. Če zaduhate uhajajoč plin, morate njegov dovod takoj zapreti, vsi pa se morajo umakniti iz bližine žara.

barbeque6.jpg

Varnost hrane

Čeprav se mnogi zavedajo požarne nevarnosti, pa spregledajo ali zanemarijo nevarnosti, povezane z nepravilno pripravo, skladiščenjem ali pečenjem hrane. Če imate žar na oglje, morate počakati, da se začetni ogenj poleže in postane sive barve, preden nanj položite izbrana živila. Če boste jedi prehitro začeli peči, bo hrana napojena z dimom, po vsej verjetnosti pa bo tudi premalo pečena.

Surovo meso, kot so hrenovke, čevapčiči in piščanec, lahko povzroči zastrupitev s hrano, če ni pravilno pripravljeno. Priporočamo vam, da strogo ločite surovo od kuhanega mesa, ločite pa tudi pribor in posodo, s katerimi pripravljate eno in drugo meso. Želite zmanjšati intenzivnost toplote? Živila položite na kovinski pladenj, ki ga postavite nad ognjišče, namesto da dajete jedi neposredno na žar. Izognite se peki zamrznjenega piščanca, saj je pametno, da ga prej okoli 30 minut pečete v pečici na nizki temperaturi. Pečene jedi na mizi pokrite s folijo in jih zaščitite pred muhami. Da preprečite prenos bakterij, pa si redno umivajte roke.