Za sajenje drevesa morate izbrati primeren čas. Mlada drevesa najbolje uspevajo pri blagih temperaturah in ob zmerni količini padavin. Če jih boste zasadili spomladi ali jeseni, bodo imela čas, da se zakoreninijo in prilagodijo na svoj novi dom, še preden nastopi poletna vročina ali zimska zmrzal. Najbolje, da se za vrsto drevesa, ki ga želite posaditi, še dodatno pozanimate, kateri mesec je najprimernejši za sajenje.

Primerno globoka in široka jama

Sadilna jama naj ne bo globlja od tiste, v kateri je bilo drevo prvotno posajeno. Če je jama pregloboka, korenine namreč ne bodo dobile dovolj kisika. Če je preozka, se korenine ne bodo mogle širiti in ustvarjati strukture drevesa. Jama naj bo vsaj trikrat širša od premera koreninske grude, lonca oziroma spleta golih korenin. Površino v jami razrahljajte tako, da z navadno vilico strgajte po dnu in straneh jame. Tako bo voda lažje dosegla drevo.

tree_plantingdepth.jpg

Če imate sadiko v koreninski grudi, odstranite ves umetni ali plastični ovoj. Naraven ovoj potegnite z zgornje tretjine grude. Odstranite tudi vse vrvice. Ko drevesce dvigujete, ga raje primite za koreninsko grudi in ne za deblo. Namestite ga v sadilno jamo. Dodajte mešanico zemlje iz šote, kompostiranega hlevskega gnoja in vrhnje plasti zemlje. Zemljo narahlo potlačite z rokami.

Dovolj prostora za rast korenin

Če ste kupili sadiko v loncu, lonec odstranite in preverite, v kakšnem stanju so korenine drevesa. Če so tesno stisnjene in prepletene, jih ločite s prsti ali topim orodjem; če ne gre drugače, lahko tudi z lopato. Če bodo imele več prostora, se bodo lažje razširile čez meje lonca, v katerem so bile, pri čemer jim pomaga tudi rahljanje zemlje okoli mesta zasaditve. Jamo zapolnite z zemljo, ki ste jo izkopali iz jame.

kids_serving.jpg

Sadiko z golimi koreninami posadite takoj, ko pridete domov. Dokler je ne posadite, mora biti navlažena. Če so korenine poškodovane, jih odrežite. V sredino jame nasujte zemljo v obliki stožca, okoli katere razporedite korenine. Drevo postavite na vrh stožca, tako da bo krona drevesa (mesto, kjer se združijo korenine in zgornji del) približno pet centimetrov nad zemljo. Dodajte še primerno gnojilo tako v jamo kot v okoliško zemljo, saj se bodo korenine tako lažje širile.