Ob 19. uri bosta zbrane bosta nagovorila še predsednik društva Robert Klun in predsednica strokovnega sveta društva Maja Gspan. V nadaljevanju bo Maja Lozar Štamcar iz Narodnega muzeja Slovenije na kratko predstavila zgodovino delovanja DOS, Vesna Brekalo pa bo poskrbela za mednarodno predstavitev DOS. Sledila bo projekcija televizijskega prispevka Julije Vardjan z naslovom Ob 60-letnici društva.

Akademijo bo pospremil zbornik

Akademijo bo pospremil tudi zbornik, ki pod naslovom Oblikovanje je odgovor združuje prispevke izpod peresa domačih avtorjev. Ti so razmišljali o oblikovanju, poslanstvu društva ter o trenutni gospodarski in politični situaciji v Sloveniji.

Kot je v predgovoru zapisal predsednik DOS Robert Klun, želijo z zbornikom slovenskih oblikovalskih dosežkov oblikovalci povedati, da je med njimi veliko potenciala in pripravljenosti za sodelovanje. "Slovenija je majhna dežela, a nabita z željo po preboju, bogata z naravo, naravnimi materiali in vrednotami. Prav takšno identiteto odražajo dela, ki so pred vami. Vsaka stvaritev je po svoje avantgardna, napredna, v nekaterih segmentih morda celo 'donkihotska'," je še zapisal Klun.

Vrhunski ustvarjalci z različnih področij oblikovanja

DOS je edino stanovsko združenje v Sloveniji, ki v svojih vrstah združuje vrhunske ustvarjalce z različnih področij oblikovanja. Oblikovalci, združeni v DOS, delujejo v okviru sekcij oblikovanje vizualnih komunikacij, industrijsko in unikatno oblikovanje, fotografija, scenografija in kostumografija. Društvo je bilo ustanovljeno leta 1951. V 60 letih delovanja njegov osrednji cilj ostaja promocija stroke ter vzpostavitev trdnejših vezi z njenimi porabniki/naročniki in državo.