Pametno steklo ne izboljša le estetiko vašega doma ali pisarne, ampak bi lahko v prihodnosti z njim celo popolnoma nadomestili zavese in rolete.

Prednosti pametnega stekla

Pametno steklo omogoči takojšno zasebnost, saj lahko steklo enostavno preklopimo s pritiskom na stikalo iz prozornega stanja v popolnoma neprozorno. Narejeno je s postopkom laminiranja, pri katerem med dve ali več steklenih plošč razpršijo folijo iz polimernih tekočih kristalov. Ko skozi steklo spustimo šibek električni tok, steklo spremeni videz.

pametno_steklo.jpg

Inovativna tehnologija uporabnikom omogoča, da po lastnih željah ustvarijo zaščito pred radovednimi pogledi; pomaga pa prihraniti tudi pri računu za električno energijo: ogrevanje, razsvetljavo in hlajenje doma. Steklo obenem pomaga uravnavati količino svetlobe, toplote in bleščanja, ki dospe skozi okno v notranjost − kar pomaga zmanjšati klimatiziranje v poletni sezoni ter razsvetljavo in ogrevanje v zimskem času.

Tudi nekaj pomanjkljivosti

Steklo ima poleg prednosti tudi nekatere pomanjkljivosti, ki bi jih še lahko izboljšali. Na prime: počasi se odziva na spremembe iz enega stanja v drugega, saj steklo potrebuje okoli minuto, da spremeni podobo. Temnenje elektrokromatskega stekla se namreč začne ob robovih in se pomika navznoter, dokler v celoti ne potemni. To je zelo počasen proces, ki traja od nekaj sekund do več minut, odvisno od velikosti okna.

Pametno steklo prav tako trpi zaradi omejene življenjske dobe, sčasoma pa se začne spreminjati tudi barva zunanjih robovih stekla, ki se nato počasi premika proti sredini. Tekoči kristali so bodisi prozorni bodisi motni, za zdaj še brez vmesnega polprosojnega stanja. Delci v steklu tako razpršijo svetlobo in je ne zaustavijo popolnoma, kar bi lahko predstavljajo problem v tistih prostorih, kjer je potrebna absolutna zasebnost.

smart_glass.jpg

Steklena plošča zahteva tudi stalno oskrbo z električno energijo, da ohrani prozorno stanje stekla. To pa morda ni najbolj učinkovit način porabe energije. Toda za razliko od drugih pametnih stekel omogoča hitrejši prehod med stanji v primerjavi s pametnim steklom, narejenim po drugem postopku.

Zaključek

Pametno steklo je velik tehnološki preboj, ki lahko vaši hiši ali stanovanju podari dizajnerski videz. Ta tehnologija je lahko prava rešitev za mnoge notranje oblikovalce, arhitekte in ljudi, ki so zvesti modnemu videzu. Tehnika pomaga izboljšati estetiko vašega doma, da je le-ta videti bolj prostoren. Porabi zelo malo energije in namesto tega ponuja prednosti nove generacije zaves za okna. Kot vsak izdelek, imajo tudi takšna stekla svoje omejitve. Z množično proizvodnjo pa bi lahko zmanjšali stroške za izdelavo in ga začeli pogosteje uporabljati.