Sadje v vsak vrt

Omejitve pri sajenju sadnih rastlin ni. Prav za vsak vrt, teraso ali balkon obstaja vrsta ali sorta, s katero bomo zadovoljni tako glede pridelka kot videza rastline. Sadje namreč ni samo hrana, temveč so lepo obarvani plodovi tudi nadvse dekorativni, gole krošnje zimskih dreves pa lahko tudi dodatno okrasimo. To je še posebno aktualno v božičnem in velikonočnem času, pa tudi nasploh.

sadni_vrt_terasa.jpg

Terasa in balkon

Pri izbiranju ustreznih sadnih vrst in sort za sajenje v posode se odločamo za tiste z nižjo rastjo. Tako bomo rastline lažje brzdali tudi z minimalno rezjo. Izberimo jim dovolj velike posode, ki naj merijo vsaj 50 krat 50 cm, pomemben pa je tudi njihov videz, ki naj se ujema z ostalimi elementi in samo hišo. Prezimne vrste potrebujejo proti nizkim zimskim temperaturam odporne posode, ki bodo vzdržale vse vremenske preizkušnje. V primeru, da počijo, pa jih čim prej zamenjamo in rastlino presadimo v novo posodo. To bi znal biti tudi problem, posebno če so rastline že nekoliko večje in težje. Zato je dobro že pred sajenjem v posode poskrbeti za njihovo kakovost. Jagodičevje, hruške in višnje bodo lepo rodne tudi v nekoliko bolj senčni legi le s kakšno sončno uro na dan, citrusi pa potrebujejo veliko sonca. Te lahko sadimo tudi v manj kakovostne posode, saj jih bomo pred zimo prestavili v notranje prostore, tiste, ki ostanejo na prostem tudi čez zimo, pa po potrebi ovijemo in zaščitimo z ustreznimi varovali (juta, filc ...).

Mestni vrt

Majhnost mestnega vrta ni posebna ovira za sajenje tudi nekoliko večjega drevesa. Pomembno je, da mu namenimo ustrezen prostor, lahko je tudi osrednji kot vrtna zanimivost, kar se bo prav gotovo obrestovalo tako s cvetenjem kot z barvitimi plodovi. Jablane, hruške in češnje na šibkih podlagah lahko oblikujemo tudi v stenske špalirje in druge vzgojne oblike, ki so bolj kot zaradi količine pridelka zanimive s svojim videzom. Opore, na katere jih speljujemo, so lahko ob steni ali kot sadne ograje, ki razmejujejo prostor. Manjše jagodičevje pa lahko kombiniramo tudi z ostalimi rastlinami na okrasnih gredicah, dela z njimi ne bomo imeli veliko.

jagode.jpg

Večji vrtovi

Sadje lahko posadimo v določenem delu vrta, ki ga imenujemo sadovnjak, ali pa ga pomešamo med ostale rastline. Pri slednjem načinu pridelek ni najpomembnejši, tako kot ob sajenju v sadovnjaku. Kljub temu izbiramo takšne sorte, ki jih krasijo dobre lastnosti glede rodnosti in odpornosti proti boleznim ter škodljivcem.

Izbira vrst in sort

Če premoremo nekaj več prostora, načrtujmo sajenje in sorte sadnih rastlin tako, da bomo uživali v pridelku večji del rastne sezone; jagodičevje (jagode, ribez ...), marelice, zgodnje breskve, hruške in slive, zgodnja jabolka, pozne breskve itd. Pozanimajmo se tudi pri sosedih, s katero vrsto in sorto so uspešni. Na vrtu s hišo so kljub majhnosti površine različne rastne razmere, te mikroklimatske dejavnike pa kar najbolje izkoristimo pri načrtovanju sajenja.

Užitne rastline, pridelane na vrtu brez uporabe kemikalij, so v današnjem času pravo razkošje in neprecenljive za naše zdravje. Sajenje sadnih rastlin pa je pomembno tudi za najmlajše, ki spoznavajo, od kod sploh prihaja hrana, in se tako učijo o naravi.