Strupene vabe

Kupite lahko številne izdelke, ki zastrupijo tako voluharje, krte, miši kot druge vrtne glodavce. Te vabe najpogosteje vsebujejo strihnin ali cinkov in aluminijev fosfid, zaradi česar so ob zaužitju zelo strupene. Čeprav tovrstni izdelki ubijejo vrtne škodljivce, pa vsebujejo nevarne pesticide, ki si jih ne želite na svojem posestvu, še posebno, če prisegate na organsko vrtnarjenje ali imate doma majhne otroke oziroma radovedne hišne ljubljenčke.

Taktike, s katerimi škodljivce prestrašite

Če želite preskočiti uporabo strupenih vab, vam bo morda uspelo glodavce prestrašiti, tako da se bodo odločiti zapustiti vaše zemljišče. Zraven njihovih rovov na primer namestite dekoracijo, ki prikazuje njihove naravne plenilce (denimo sovo) – morda jih bo zastrašujoč okras prepričal, da si za svoj brlog poiščejo kakšno drugo mesto.

owl_scarecrow_lg.jpg

Ultrazvočni odganjalec škodljivcev

Ena od učinkovitejših metod za varno in okolju prijazno odganjanje manjših vrtnih škodljivcev je uporaba ultrazvočnega odganjalca. Tovrstna naprava namreč oddaja neprijeten zvok (ljudem neslišen), ki med drugim odganja voluharje, krte, divjad, rakune in celo sosedove pse. Nekateri tipi naprav odganjajo tudi insekte, kot so mravlje, pajki in ščurki. Ko napravo enkrat umestite na svoj vrt, vsake pol leta poskrbite, da zamenjate njene baterije.

Pasti

Pasti so odličen način, če želite škodljivce ujeti. Lahko izberete pasti, ki bodo glodavce poškodovale, ali pa se odločite za pasti, ki živalce varno ujamejo, vi pa jih nato lahko spustite nazaj v naravo. Če uporabite slednjo metodo, pazite, da jih v naravo spustite na gozdnati lokaciji čim dlje od vašega doma, saj se zlahka vrnejo.

getting_rid_of_garden_moles.jpg

Okolju prijazna zaščita

V primeru, da želite poseči po učinkovitih okolju prijaznih metodah, lahko rove poplavite z vodo iz vrtne cevi. To sicer ni najboljša rešitev, če gojite občutljive cvetlice, saj lahko presežek vode poplavi koreninski sistem in povzroči gnilobo. Druga možnost je, da posežete po mešanici ricinusovega olja, koruznih zrn in navadnega mila – ko se zrna zmočijo, namreč sproščajo neprijeten vonj in posledično odganjajo škodljivce.