Pri tem si pomagajte z barvami, razsvetljavo in razporeditvijo pohištva, saj tako najlažje opredelite različna področja odprtega prostora.

Uporaba barv

Obstaja več načinov, kako uporabite barve v odprtem načrtu prostorov. Svetujemo vam, da barve prilagodite posameznim predelom, na primer v kuhinji uporabite druge barve kot v dnevni sobi. Živahne barve bodo morda nekoliko pretirane, zato raje izberite sorodne manj drzne barvne odtenke iz iste družine, ki se med seboj razlikujejo le za kakšen odtenek.

Po drugi strani pa se lahko odločite in stene stanovanja ovijete v nevtralne tone, nato pa izberite različne komplementarne barve za vsak prostor posebej. V kuhinjo na primer najlažje dodate malo barve, če vanjo umestite kuhinjske omarice v želenem tonu in barvite ročne brisače. V jedilnico dodajte vpadljiv namizni prt, dnevno sobo pa naglasite z markantnimi okrasnimi blazinami ali preprogo. Katere barve izberete, je odvisno od vas, vendar naj poudarimo, da svetlejši in pastelni odtenki ohranjajo občutek odprtosti.

colourful_linn_staden_apartment_8g.jpg

Pohištvo

Izbrano pohištvo bo imelo velik vpliv na celotno podobo odprtega načrta prostorov. V kuhinjo postavite običajne kuhinjske pripomočke, ki jih potrebujete v kateri koli kuhinji, jedilnico pa določite s pomočjo jedilne mize in stolov. V dnevni sobi boste potrebovali prostor za sedenje, zato vanjo umestite sedežno garnituro optimalne oblike, omaro za televizor, odprte police in večnamensko klubsko mizico/naslonjalo za noge/otomano.

Vse elemente pohištva vizualno uskladite: prostor bi moral biti še vedno odprt, ostati pa bi vam moralo tudi dovolj prostega prostora za prehajanje iz enega območja v drugega. Če nekateri predeli potrebujejo več zasebnosti, uporabite pregradne zaslone, ki so bodisi prostostoječi bodisi visijo s stropa. Izognite se temu, da na sredino odprtega načrta postavljate visoke sobne rastline ali druge pretirano visoke elemente, saj boste z njimi razbili odprtost.

linn_staden_apartment_01_1_kind_design.jpg

Razsvetljava

Poigrajte se in vsak prostor (dnevno sobo, kuhinjo, jedilnico) opremite z drugačnim pohištvom, ki ima določeno rdečo nit v vseh predelih, pa tudi z različno razsvetljavo. Glede na barve v stanovanju in število oken morda sploh ne boste potrebovali veliko umetnih svetil. Nad jedilno mizo denimo obesite impresiven lestenec, ki bo takoj postal središče zanimanja, v kuhinji pa svetila namestite nad delovno površino in osvetlite še najvišje ležeče omarice ali odprte police.

V dnevni sobi naj bo poudarek na talnih svetilkah, ki sobo osvetlijo z nežno svetlobo in ji podarijo občutek večje intimnosti. Velike talne svetilke vam lahko obenem služijo kot pregrada med dvema območjema prostora. Zraven sedežne garniture ali kavča pa postavite več manjših svetilk za branje.

Več posnetkov opremljanja stanovanj z odprtim načrtom pa si oglejte v naši fotogaleriji.