Raziskovalci iz švedske univerze Linköping so v sodelovanju s strokovnjaki iz poljske univerze za tehnologijo Poznan odkrili nov proces, kako spremeniti omenjeno rjavo tekočino v katode, ki bi lahko nadomestile drage kovine, ki se uporabljajo v baterijah, na primer kobalt.

Ekološka katoda posnema proces fotosinteze

Čeprav ne podpiramo sekanja dreves, bi tehnologija iz stranskega lesenega proizvoda rjave barve lahko zmanjšala stroške za baterije, ima pa tudi potencial, da poveča sposobnost za shranjevanje in distribucijo solarne in vetrne energije. Vodilna znanstvenika pri projektu, Olle Inganas in Grzegorz Milczarek, sta navdih za ekološko katodo našla v fotosintezi – ugotovila sta, da se elektroni, napolnjeni s solarno energijo, v procesu prevažajo s kinoni, skupino organskih spojin.

rjava_tekocina_bi_alhko_nadomestila_drage_kovine_2.jpg

Znanstveniki so odkrili, da lignini v rjavi tekočini tudi vsebujejo organske spojine, ki se lahko pretvorijo v kinone, ki prenašajo energijo. Inovativni material začne delovati, ko se derivati lignina iz rjave tekočine združijo s polprevodnim polimerom, imenovanim polipirol. Skupaj materiali tvorijo katodo, ki je prevodna in ima lahko naboj.

Baterije za obnovljive vire energije

Člani projektne ekipe upajo, da bi lahko baterije iz lignina uporabljali za shranjevanje obnovljivih virov energije. Tehnologija pa seveda še ni čisto izpopolnjena: baterije s takšnimi katodami namreč nimajo naboja, medtem ko mirujejo in so nedejavne. Toda, če bi še izboljšali te baterijske katode, bi lahko odprli pot do cenejših baterij, ki v procesu izdelave ne potrebujejo redkih kovin.