Žago smo namreč dali v roke Bojanu Koželju iz Stahovice, ki sicer med svojim delom uporablja Husqvarnino žago manjših dimenzij iz profesionalne serije, več kot očitno pa je bilo, da lahko vstopni model motorne žage prepriča tudi poznavalca.

Uporabniki z nakupom dobijo žago in znanje

Pri husqvarni 135 je hitro jasno, da je namenjena tudi uporabnikom, ki niso posebno vešči dela z motorno žago. Na ohišju so oštevilčene reliefne oznake, ki vodijo skozi zagon motorja, označena je tudi linija, ki je v pomoč pri določanju smeri padanja drevesa. »To so informacije, ki jih sicer najdemo tudi v navodilih za uporabo. Žal jih preberejo le redki, ampak v njih niso le tehnične informacije, temveč tudi nasveti za varno in učinkovito delo,« je pojasnil Aleš Skrivanek iz Husqvarne.

husqvarna_268_1.jpg

Takole povzame njihov pogled na učenje uporabnikov: »Želimo si, da stranke z nakupom ne dobijo le izdelka, temveč tudi možnost za novo znanje. Tako so na žagi oznake, v navodilih je vse razloženo še bolj na široko, najbolj pomemben pa je verjetno pogovor s prodajalcem oziroma serviserjem. Ob nakupu katere koli Husqvarnine naprave jo prodajalec skupaj z novim lastnikom najprej sestavi in prvič zažene. Kupec tako iz prve roke izve bistvene informacije o varnem delu, vzdrževanju in servisiranju, pa tudi takoj se lahko reši morebitnih težav in vprašanj.«

Odlična lega v rokah

Husqvarna 135 je namenjena predvsem občasnemu delu okoli hiše – čiščenju grmovja, obrezovanju drevja, pripravi drv za kamin. Opremljena je z 1,9-konjskim motorjem X-Torq, ki omogoča visok navor že pri manjših obratih, hkrati pa zmanjša porabo goriva in količino izpušnih plinov. Sila, potrebna za zagon žage, je res minimalna, saj zagon olajšata črpalka za gorivo in sistem za lažji poteg ročice Start Smart. Na preizkusu smo videli, da 14'' meč s 3/8 korakom zob lepo reže skozi razcepljena drva, pa tudi kakšno debelejše poleno žagi ni predstavljalo težav. Pri večjih kosih lesa moramo biti le pozorni, da žagi pustimo, da sama grize skozi les, saj s preveč pritiskanja nalagamo motorju oziroma žagi preveliko breme.

husqvarna_268_2.jpg

Serijsko priloženi meč je optimalna izbira za žago z motorjem z 1,9 konjske moči. Husqvarna sicer priporoča meče do 16'', kar koli več pa se že občutno pozna pri učinkovitosti žaganja in uravnoteženju žage. Za manjše žage je že samo po sebi razumljivo, da delo z njimi ni posebno naporno, vendar pa husqvarna 135 zares lepo leži v rokah tudi po daljšem času. Pri obsežnejšem delu pride do izraza majhen rezervoar za gorivo, ki pa je v tem razredu žage razumljiv. Poleg majhnih mer in pravega meča k dobri legi žage v rokah nekaj dodajo tudi udobni ročaji in jekleni blažilniki vibracij. Slednji so praktično pri vseh proizvajalcih kakovostnih žag že zamenjali gumijaste blažilnike, ki se niso obnesli najbolje.

Njihov problem ni bil samo blaženje vibracij, temveč občutljivost za polito olje in gorivo, zaradi česar je guma počasi propadala. Pri blažilnikih iz jeklenih vzmeti te težave ni, je pa zanimivo, da na prvi pogled delujejo manj učinkovito. V prostem teku namreč ne blažijo najbolje, ko pa žago vzamemo v roke, že pod nizkimi obrati začutimo občutno zmanjšanje vibracij.

husqvarna_268_3.jpg

Manj zahtevno vzdrževanje

Husqvarna 135 tako kot vse motorne naprave zahteva redno vzdrževanje in čiščenje, vendar je interval vzdrževanja zaradi dobro zamišljene konstrukcije daljši, čiščenje pa lažje. Stransko napenjanje verige pospeši njeno nastavljanje, pokrov žage, ki ga odpremo s tremi zatiči, pa omogoča hiter dostop do hladilnih reber motorja, vžigalne svečke in filtra za zrak. Zaradi centrifugalnega vsrkavanja zraka pride do filtra zrak že delno očiščen, zato je ta manj obremenjen. Nekaj več pozornosti zahteva le zunanja sklopka, skrita pod stranskim pokrovom. Vendar pa ima tudi ta svoje prednosti, zato skupaj z ostalimi elementi tvori odlično malo žago. Enostavnost vzdrževanja in udobno delo s husqvarno 135 sta prepričala tudi krovca, ki se je še med testom odločil za nakup .