Predstavljamo vam nekaj enostavnih vrste zelenjave, primernih za vrtnarje začetnike.

Listnata solata

Listnata solata je prva na seznamu zelenjave, enostavne za gojenje. Semena solate posadite v prst z dobrim drenažnim sistemom, poskrbite pa tudi za zadostno zalivanje. Solato boste lahko porezali malo pred sredino poletja oziroma pred največjo poletno vročino. Pazite, da je v času rasti ne napadejo polži ali divji zajci, saj jo preprosto obožujejo.

Paradižnik

Na voljo imate več različnih sort paradižnikov, ki uspevajo brez večjega truda. Izberite vam ljubo vrsto, ki jo posadite po zadnji zmrzali, zraven sadik pa v tla zapičite še oporne palice, ki bodo služile kot paradižnikova opora. Okoli vznožja rastlin dodajte plast mulčenja.

vegetable_garden_tomato.jpg

Paprika

Gojenje paprike je prav tako precej preprosto opravilo. Počakajte, da je nevarnost pozebe mimo, potem pa na vrt zasadite izbrane sorte, ki jih podprete in okoli njih nasujete mulčenje.

Čebula

Najlažji način za gojenje čebule je, da v prst posadite majhne sadike. Ko bo nastopil časa za pobiranje pridelkov, se bodo listi čebule obarvali rumeno. Čebulo poberite ter jo shranite na hladno, suho in po možnosti temno mesto.

Redkev

Redkvice so odlične za vrtnarje začetnike, saj jih lahko gojite od spomladi do jeseni, pridelek pa vam je na razpolago že po enem mesecu. Ko redkve začnejo zoreti, jih boste morali razredčiti, da lahko dozorijo.

redkvice.jpg

Bučke

Bučke za rast potrebujejo veliko sonca in prostora. Njihova semena v tla posadite pozno spomladi, pridelek pa poberite, ko je koža bučk zelena in svetleča.

Fižol

Pozno spomladi zasadite tudi fižol, ki ga podprite z večjim kolom ali vrtno kletko iz žice, namenjeno zagotavljanju podpore rastlinam. Fižol je izredno enostaven za gojenje, v domači kuhinji pa ga lahko uporabite za številne namene.

Pesa

Peso je na vrt potrebno posaditi spomladi ali pozno poleti. Ni zahtevna za vzdrževanje, njen pridelek pa morate pobrati in shraniti, preden postane predebela in olesenela.

pesa3.jpg

Korenje

Korenje posadite spomladi ali pozno poleti. Potrebuje razrahljano in globoko prst, v kateri lahko ustrezno dozori. Po nekaj tednih zrasle rastline razredčite, da preprečite prostorsko stisko in korenju omogočite dozorevanje.

Špinača

Ne nazadnje pa lahko izberete tudi špinačo – posadite jo bodisi spomladi bodisi poleti. Če jo zasadite spomladi, jo boste morali pobrati pred sredino poletja, če pa jeseni, jo zlahka poberete tudi po prvi zmrzali, saj je zelo trpežna.