In ne skrbite, tudi pulti iz okolju prijaznih materialov so zelo obstojni in enostavni za čiščenje.

Bambus

Bambus je zelo uporaben material. Iz njega izdelujejo servisno posodje, sklede, rezalne deske, tla in celo tekstil. Bambus velja za trajnostni material, saj se da eno rastlino večkrat posekati, do svoje prejšnje višine pa zraste že v petih letih, kar je v primerjavi z drevesi, ki za to višino potrebujejo med 50 in 70 let, zanemarljiva številka. Bambus je poleg tega tudi zelo lep na pogled in je trši od javorja.

Kuhinjski pult je narejen tako, da se posamezne bambusove trakove zlepi skupaj (po možnosti z manj hlapnimi organskimi snovmi, ki zraka ne onesnažujejo s potencialno toksičnimi plini). Kuhinjski pulti iz bambusa so na voljo v različnih vzorcih in različno hrapavi površini. Bambusov pult zaščitite z nanosom naravnega olja. Na njem lahko režete tudi živila – če se vam zdi, da je že preveč opraskan, ga enostavno pobrusite in na novo naoljite.

Njegova velika pomanjkljivost je, da ni odporen proti vročini, zato boste morali pod vroče posode vedno dati podstavke. Prav tako je zelo občutljiv na vremenske spremembe. Spremembe v vlažnosti in temperaturah namreč lahko povzročijo, da se pult malce skrči ali raztegne.

tgrn_bb_counter.jpg

Steklo

Stekleni kuhinjski pulti so lahko izdelani iz ene trdne plasti stekla ali pa iz posameznih kosov recikliranega stekla, ki se jih segreje pod visoko temperaturo, tako da se zlepijo skupaj. Reciklirano steklo lahko skupaj zlepimo tudi s cementom ali epoksi smolo. Na voljo so v različnih barvah, dobiti pa se da tudi večbarvne. Če kupite takšne steklene pulte, pri katerih steklo skupaj drži cement, morate slednjega zaščititi, sicer se vam bo kaj hitro obarval z raznimi madeži, ravno tako na nezaščitenega ni priporočljivo dajati vročih posod. Pulti, katerih steklo skupaj drži epoksi smola, niso tako zelo občutljivi na madeže kot cementni, so pa zato veliko manj trdni. Pod vroče posode vedno položite podstavke, za rezanje pa vedno uporabite rezalno desko. Pulti iz recikliranega stekla so cenejši od pulta iz enega kosa stekla.

Stekleni kuhinjski pulti so zelo lepi in se ne uničijo zlahka. Res pa je, da če se, je njihovo popravilo ali zamenjava zelo draga. Se relativno hitro opraskajo in puščajo vidne prstne odtise, ki pa se jih da hitro odstraniti s čistilom za čiščenje steklenih površin. Na barvnem ali iz posameznih kosov sestavljenem steklenem pultu se prstni odtisi ne bodo tako zelo poznali, ravno tako ne praske.

Kovina

Kosi odpadnih kovin, še posebno aluminijasti, so izvrsten material za kuhinjske pulte. So zelo lepi na pogled, gladki in praktični. So izvrsten nadomestek za pulte iz nerjavečega jekla ali iz cinka. Zelo lahko se jih čisti, na voljo pa so v gladki ali teksturni površini.

6606_28782.jpg

Papir

Verjemite ali ne – kuhinjski pulti iz papirja dajejo videz in občutek kamna. Papir potopijo v smolo, ga segrejejo, nato pa stisnejo v plošče. Kuhinjski pulti iz recikliranega papirja so najbolj okolju prijazni, zaradi različnih vrst papirja pa je lahko njihova površina neravna in težavna za namestitev. Dobiti jih je mogoče tudi v kombinaciji z bambusovimi vlakni in recikliranimi lesenimi vlakni, na voljo pa so v različnih barvah.

Ideje za okolju prijazne kuhinjske pulte poiščite v naši fotogaleriji.