Vedno več ljudi za delovanje svojega doma izkorišča solarno energijo, vendar je težava v tem, ker le-ta zaradi spremembe letnega časa ni vedno na voljo. Zaradi tega je bolj izvedljiva in praktična rešitev kombinacija dveh ali več obnovljivih virov, saj tako poskrbimo za bolj stalno oskrbo z energijo. Edina pomanjkljivost hibridnih sistemov je, da so za zdaj še precej dragi, čeprav so le enkratni strošek.

Potrebe po spremembah

Če bi izkoriščali solarno, vetrno in geotermalno energijo hkrati, bi bili prav gotovo korak bližje rešitvi problemov z oskrbo energije, s katerimi se danes pospešeno srečujemo. Na primer: med deževnim in oblačnim vremenom sončne celice morda ne ujamejo dovolj sonca, da bi proizvedle opazno količino energije, če pa bi bil dom hkrati opremljen z vetrno turbino, bi z njeno pomočjo dopolnili solarni sistem. Tako bi nadomestili izpad električne energije in omogočili stabilnejšo oskrbo.

kazekamome_remote_hybrid.jpg

Avtomatizirani hibridni sistem razsvetljave

Veliko proizvajalcev išče nove načine, kako bi hibridne sisteme vključili tudi v vsakdanje življenje. Kanadsko podjetje Hybridyne Power Systems je na primer zasnovalo ulično svetilko z imenom Kazekamome Remote Hybrid (na sliki zgoraj), ki za delovanje uporablja tako solarno kot vetrno energijo. Vanjo so vgrajeni svetlobni senzor, ki zvečer avtomatično prižge svetilko, varnostna kamera, 180-+ vatne sončne celice in 400-vatna vetrna turbina.

Inovativna svetilka je v celoti samozadostna, kar se tiče energijske oskrbe, zato bi dolgoročno lahko prihranili pri stroških za vzdrževanje. Je dokaz, da hibridno energijo lahko uporabljamo tudi za napajanje manjših naprav, ne le večjih objektov in tovarn.

duke_university_hybrid_solar_system.jpg

Hibridni solarni sistem

Inženir Nico Hotz iz Univerze Duke je ustvaril hibridni solarni sistem, sestavljen iz labirinta steklenih cevk, ki vsebujejo metanol in vodo. Ko sončni žarki obe tekočini segrejejo, nastane katalitska reakcija, iz katere pridobimo vodik. Vodik, ki je izdelan na ta način, je čistejši, kar bi omogočilo bolj neprekinjeno napajanje z energijo. Naprava je nekoliko večja od običajnih generatorjev goriva in stane okoli šest tisoč evrov. Količina absorbirane sončne svetlobe je približno 95-odstotna, kar je občutno več kot pri običajnih solarnih sistemih.

Hibridni solarni toplotni zbiralnik

V turškem podjetju Solimpeks Corp so iznašli hibridni solarni toplotni zbiralnik, ki hkrati proizvaja elektriko in toplo vodo. Pri standardnih sistemih za pridobivanje solarne energije je količina pridobljene energije manjša v primerjavi v količino, ki jo zbiralnik zajame. Inovativen hibridni zbiralnik pa izkoristi tudi odvečno toploto, saj je okoli fotovoltaičnih celic napeljano kroženje vode, ki celice ohlaja, da se ne pregrevajo. Zaradi tega so zbiralniki trpežnejši in dolgoročno cenovno ugodnejši, saj imajo to zmogljivost, da delujejo kot solarni grelnik in generator električne energije.