Sami ne morete natančno ugotoviti, ali je v vašem domu azbest ali ne ter v kakšni količini. Vendar pa se morate tudi na prihod strokovnjakov, ki bodo pregledali vaš dom, prej pripraviti.

Kaj je azbest?

Azbest tvorijo majhna vlakna, ki so jih dodajali izdelkom za večjo kompaktnost in odpornost proti ognju. Uporabljali so ga v izolaciji, v ceveh za vodo in drugje. Večina novih izdelkov ga sicer ne vsebuje, vendar pa so ga pred letom 1970 še zelo pogosto uporabljali. Večina izdelkov, ki vsebujejo azbest, ne spušča delcev v zrak, ne glede na to, kako stari so, saj so narejeni tako, da ostanejo skupaj v različnih pogojih. Škodljivi delci se lahko v zrak dvignejo predvsem takrat, ko so ti izdelki poškodovani ali mokri.

asbestos_fibresample.jpg

Kako se pripraviti na pregled?

Preden se dogovorite za obisk strokovnjakov, ki bodo vaš dom pregledali in ugotovili, če vsebuje azbest, se že sami sprehodite po njem in iščite mesta, kjer bi lahko bil vgrajen. Preglejte izolacijo na ceveh pa tudi izolacijo na podstrešju, da vidite, če se kje pojavlja vlaga. Če boste že sami približno vedeli, kje bi azbest lahko bil, bo pregled potekal hitreje. Ko se boste dogovarjali za pregled, vas bodo verjetno vprašali, kdaj je bila hiša zgrajena in kako velika je, mogoče tudi, če ste izvajali kakšno večjo prenovo in kdaj. Bolje je, da se na ta vprašanja že prej pripravite.

asbestos_testing_inspection_and_consulting_services_by_asbestos_check_283429_o.jpg

Večina usposobljenih podjetij ima licenco tako za pregledovanje domov kot za odstranjevanje azbesta. Tako vam lahko že sami predlagajo način odstranjevanja oziroma popravila tveganih območij. Med pregledom bo inšpektor pogledal vse izdelke, ki bi lahko vsebovali azbest, in vzel vzorce tistih, ki so videti poškodovani ali nevarni. Te vzorce bo potem poslal v laboratorij, kjer jih bodo pregledali. Verjetno boste morali kak teden počakati na rezultate.

Če bodo ugotovili, da določeni izdelki v vašem domu predstavljajo nevarnost, bodo morda popravili samo poškodovano mesto, tako da azbest ne bo več uhajal v zrak, saj je to po navadi cenejše, kot da bi azbest odstranili v celoti.