Če je garaža daljša od avtomobila, lahko na koncu prostora vgradite visoke omare in majhno delovno površino. Ustvarite lahko večnamenski prostor, ki ga hkrati uporabljate za parkiranje avtomobilov, igranje otrok, prostor za shranjevanje in kot delavnico. Ko načrtujete gradnjo garaže, pa morate upoštevati zadostno število oken, vtičnic in luči kot tudi potrebo po umivalniku in ogrevanju vode.

Izkoristite prostor pod garažo in nad njo

Oblika strehe močno vpliva na obliko garaže. Izvedba strehe naj se zato prilega hiši in vašim potrebam. Če izberete klasično streho dvokapnico, dobite dodatni prostor na podstrešju garaže, ki ga lahko spremenite v mansardo. Do podstrešja dostopate po premični leseni lestvi. Če si omislite ravno streho, jo lahko uporabljate kot teraso ali vrt, če ste pri gradnji pozorni na obremenitve strehe. Pod garažo pa je možno tudi kasneje kadar koli izkoristiti prostor za gradnjo podzemne kleti ali prostora za hrambo deževnice.

garaza_000.jpg

Garaža ali nadstrešek?

Nadstrešek omogoča avtomobilu hitro sušenje, v zimskem času pa ga ščiti pred ledom in snegom.Če ima nadstrešek zidove, ščiti pred škodo, ki jo lahko povzročijo nevihte; če pa ima kovinsko streho, mora biti le-ta toplotno izolirana, sicer se lahko zgodi, da vodna para kondenzira in kaplja na površino avtomobila. Po navadi ga je veliko lažje prilagoditi okolici, še posebno, če ob njem posadimo rastline vzpenjavke. Ob lepem vremenu lahko nadstrešek uporabljamo tudi kot delavnico, saj lahko tu opravljamo dela, ki zahtevajo dobro prezračevanje.

nadstresek.jpg

Nadstrešek je cenejši, saj garaža običajno stane od trikrat do petkrat več. Vendar pa garaža nudi številne prednosti, ker je z vseh strani zaprt in zaščiten prostor. Garažo je priporočljivo vključiti že v osnovni načrt gradnje hiše in se vnaprej odločiti, kakšna bo videti in kaj bo vsebovala.

Garažna vrata

Garažna vrata nam vedno najprej padejo v oči, zaradi česar naj se stilsko skladajo s podobo in barvami hiše. Morajo se enostavno odpirati in zapirati ter ščititi pred vlomi. Vrata so lahko tudi na motorni pogon, najboljša pa so takšna, ki jih lahko upravljamo neposredno iz avtomobila. Da si olajšate odpiranje in zapiranje, si priskrbite dvižna ali rotirajoča garažna vrata.