Žal pa izkušnje kažejo, da polovica opečenih ljudi zaradi prepozne reakcije konča v bolnišnici. Če ste se opekli, vam zato polagamo na srce, da si čim prej priskrbite nujno pomoč, ki je odvisna od stopnje opeklin. Najprej torej določite, za kakšno stopnjo opeklin gre.

Stopnje opeklin

Do opeklin prve stopnje običajno pride ob krajšem stiku z vročo vodo, paro, vročimi predmeti ali ob pretiranem sončenju. Opekline druge stopnje so nevarnejše, saj sta v tem primeru poškodovana prvi in drugi sloj kože, pojavijo pa se mehurji, rdečica ali pobeljena koža. Opekline tretje stopnje predstavljajo najresnejši problem, ker zahtevajo takojšnjo medicinsko pomoč, saj so poškodovane vse plasti kože. Podobno kot pri opeklinah druge stopnje so po navadi posledica stika s kemikalijami, vročimi tekočinami in ognjem. Rezultat tovrstnih opeklin so zoglenela koža in poškodovani živci, zato morajo poškodovane osebe preko infuzije v telo takoj dobiti tekočino, elektrolite in beljakovine. Presajanje kože je običajno neizbežno in edini način, s katerimi je še možno rešiti pacienta.

opekline.jpg

Kaj storiti v primeru opeklin?

Če gre za blažje opekline, ki ne zahtevajo takojšnje zdravstvene pomoči, opečeni del telesa takoj položite pod hladno tekočo vodo in ga tam držite od 10 do 15 minut, dokler občutek gorenja na koži ne preneha. Zaustavite morebitno krvavenje in na opekline nanesite mast za blažitev opeklin, če gre za opekline prve stopnje. Rano prekrijte s sterilno gazo ali hladnim zavojem. S prstov snemite prstane, uro, čevlje in vsa tesna oblačila, preden pride do oteklin. Če so opekline nastale zaradi dotika s kemikalijami, slecite vsa oblačila, ki so bila v stiku z nevarno snovjo, in z vodo izperite oči.

hladno_vodo_na_opekline.jpg

V primeru, da so opekline resnejše (druge ali tretje stopnje), takoj poiščite zdravniško pomoč. Obleke s telesa ne slecite na silo, ampak namesto tega raje razrežite tkanino okoli rane in je s prizadetih predelov odstranite le toliko, kolikor je lahko. Tako se boste namreč izognili poškodbi večje površine telesa. Če ste se predolgo nastavljali močnemu soncu, na očiščeno kožo nanesite gel aloje vere, ki bo kožo navlažil in ji vrnil elastičnost. Gel nanesite vsakih nekaj ur.