Pomladanska utrujenost nastane kot posledica akumuliranih zimskih težav, kot so pomanjkanje sončne svetlobe, premalo zelenjave in sadja ter telesne aktivnosti. Ta pomladna depresija lahko traja tudi več tednov in vas ovira pri vsakdanjih opravilih, zato pravočasno pričnite s telesno vadbo in primerno prehrano, ki odpravljata slabo voljo.

Vitamini skupine B: folna kislina

Pri velikem številu ljudi, ki trpijo za posledicami pomladanske utrujenosti, razlog za njihove probleme tiči v pomanjkanju vitaminov skupine B, še posebno folne kisline in selena. Zaradi tega vam svetujemo, da najprej začnete jesti ravno vitamin B: folno kislino lahko najdete na primer v temno zeleni listnati zelenjavi (denimo v špinači in blitvi), brokoliju, peteršilju, encijanu, telečjih jetrih in stročnicah (fižol in leča). Zaradi kompleksne strukture folne kisline se lahko v črevesju absorbira le približno polovica v telo vnesene količine, kar pomeni, da zlahka pride do njenega pomanjkanja, če ne pazite na prehrano. Ker so vitamini B topni v vodi, se bo presežek vitaminov izločil skozi urin, zato je skrb, da bi zaužili preveč omenjenih vitaminov, povsem odveč.

iron_rich_foods_7.jpg

Selen

Selen je mineral (polkovina), ki deluje kot antioksidant, najdemo pa ga v telečjih jetrih, kokosu, pistacijah, ribah, jajcih in različnih vrstah žit, recimo v pšenici, soji in rižu. Na žalost ne morete biti prepričani, ali ste ga v telo vnesli dovolj, tudi če jeste priporočena živila – selen se namreč nahaja le v ekološko pridelani hrani, medtem ko ga poceni množično pridelana živila, vzgojena z veliko gnojil in drugih kemikalij, skoraj ne vsebujejo. Predoziranje s selenom lahko pri človeku izzove toksične reakcije, zato pripravkov iz selena ne jemljite brez predhodnega posvetovanja z zdravnikom. Na srečo je v Sloveniji skoraj vsem dostopna kakovostna lokalna hrana, gojena na bolj naraven način.

Magnezij, cink in kalij

Magnezij, cink in kalij so prav tako minerali, ki izboljšujejo razpoloženje in so odlična rešitev proti pomladanski depresiji. Kalij lahko denimo najdete v avokadu, ribah, bananah in svežem kravjem siru. S cinkom so bogata cela zrna žit, bučna semena, oreški, stročnice, ribe in morski sadeži (predvsem ostrige) ter ne nazadnje pusto meso. Magnezij pa se nahaja v plodovih oreha, zeleni listnati solati, stročnicah, žitih, ribah in rdečem mesu.

recently_updated6_orescki_in_ostalo_z_vsebnostjo_koencima_q10.jpg

Omega-3 maščobne kisline, triptofan in tironin

Omega-3 maščobe so dragocene snovi, ki med drugim krepijo funkcije osrednjega živčnega sistema in spodbujajo rast sivih možganskih celic. Če jih želite zaužiti in z njimi premagati spomladansko utrujenost, boste morali poseči po lanu, soji, grahu, bučah, lanenih semenih, olivnem olju, mastnih modrih ribah (sardele, skuše, tuna, losos). Poleg omenjenih maščob na dobro voljo vplivata tudi snovi triptofan in tironin, ki sta del rib, ogljikovih hidratov, jajc, mlečnih proizvodov in krhkih vrst mesa, na primer piščanca, purana ali teletine.