Mozaik prostoru daje specifično lepoto, moč efekta pa je odvisna od velikosti površine, ki ga zavzema, in materiala. Mozaiki so lahko izdelani iz kamna, keramike, stekla ali plemenitih kovin. Posebno umetniško vrednost imajo tisti, ki so sestavljeni iz kombinacije več različnih materialov. Dandanes se mozaiki najpogosteje uporabljajo v funkciji keramičnih ploščic, izdelani pa so iz stekla ali keramike. Mozaične ploščice so že vnaprej zložene v formate določenih dimenzij, če jih postavimo na mrežico, pa postanejo fleksibilne ter jih tako lahko uporabimo tudi za prekritje ovalnih površin in okroglih stropov.

Fugiranje ploščic in mozaičnih elementov se dela naknadno, tako namreč razlike med posameznimi spoji dveh izdelanih ploščic določenega formata oziroma dveh steklenih ali keramičnih elementov mozaika niso vidne. Cena ploščica je odvisna od vrste materiala in načina zlaganja. Komercialne linije mozaičnih ploščic so tovarniško izdelane, tiste z bolj kompleksnim ali po naročilu izdelanim motivom pa se delno ali v celoti zlagajo ročno in so zato veliko dražje od prvih. Na ceno mozaičnih ploščic vpliva tudi čas, potreben za zložitev kvadratnega metra mozaika, kar pri posebnih motivih lahko traja tudi do osem ur.

Kuhinja

nantucket_kitchen.jpg

Mozaične ploščice v stanovanjskih prostorih najpogosteje najdemo v kuhinji in kopalnicah. Kljub novim materialom je namreč mozaik še vedno videti zelo atraktivno. Še posebno lepo gre skupaj z rustikalnimi kuhinjami, a tudi v sodobnih minimalističnih kuhinjah in jedilnicah boste z njim dosegli izvrsten efekt.

Kopalnica

Kopalnica je idealen prostor za namestitev mozaika tako zaradi estetskih efektov, ki jih z njim dosežemo, kot zaradi higiene, saj ga je moč zelo enostavno očistiti. Za kopalnico uporabite mozaik iz stekla ali keramike - kamen zaradi agresivnih čistil ni dobra izbira. Mozaik gre odlično skupaj s klasičnimi keramičnimi ploščicami, tako da lahko z njim opremite samo del kopalnice, ki ga želite poudariti, na primer območje okoli umivalnika in kadi.

Zasebni wellness prostor

Če želite, da bo vaš privatni wellness prostor za sprostitev in vadbo prijeten in umetniški, posezite po mozaiku, ki ponuja neskončne možnosti zlaganja ter ustvarjanja atraktivnih plošč.

Spalnica

Izvrsten efekt boste z mozaičnimi ploščicami dosegli tudi, če jih boste namestili v spalnico nad posteljno vzglavje. Mozaik ima lahko določen motiv ali pa ponavljajoče se vzorce, ki bodo učinkovali kot stenske tapete.

Dnevna soba

Na podoben način lahko poudarite tudi steno v dnevni sobi nad sedežno garnituro, osrednjo komodo ali okoli kamina. Stenske efekte lahko še dodatno poudarite tako, da mozaik kombinirate s kamnitimi ali lesenimi oblogami večjega formata.

Poudarjanje detajlov

skypak_bisazzamosaico_grot_300.jpg

Mozaik je idealen za poudarjanje in dekoriranje detajlov, kot so svetilke, cvetlična korita, ogledala… Z zlaganjem ploščic in z nakupom že narejenih mozaičnih ploščic lahko vaša stena postane prava umetnina, ki jo bodo občudovali vsi vaši gosti. Več primerov oblaganja prostorov z mozaičnimi ploščicami pa si oglejte tukaj.