K hiši, ki so jo zasnovali pri Designs Northwest Arhitects, spadajo kar štirje hektarji okoliškega zemljišča. Za namakanje avtohtone vegetacije, ki obkroža dom, v sušnih poletnih mesecih skrbi deževnica s strehe, ki je shranjena v cisterni. Svojega imena ''Ekološka hiša'' ni dobila kar tako. Naročnik je želel energijsko učinkovit, trajnostno naravnan dizajn, arhitekti pa so poskrbeli za uresničitev teh zahtev.

1324946477_07.jpg

Energijsko varčen dizajn

Bivališče ima dve plasti izolacije, vmes pa še beton. Takšen zelo učinkovit sistem v primerjavi z leseno strukturo enake velikosti skoraj za polovico zmanjša porabo energije za ogrevanje in energijo za hlajenje za tretjino. Za ogrevanje hiše skrbi tudi geotermalna toplotna črpalka, ki je povezana s hidravličnim sistemom in izkorišča zrak iz podzemnih prostorov. Velika okna, ki gledajo na jug, v prostor spuščajo sončno svetlobo in toploto, ki jo betonska tla čez dan skrbno shranjujejo, proti večeru pa jo počasi vračajo v prostor.

kmirdki.jpg

Stopnišče je narejeno tako, da omogoča naraven sistem prezračevanja, saj toplota iz spodnjih nadstropij potuje v zgornja in potem ven iz stavbe. Stopnice vodijo do posebnega prostora na strehi, ki je v celoti obdan s steklenimi stenami, tudi na stropu, kar prebivalcem ponuja čudovit pogled na nočno nebo. Tudi notranjost je zanimiva. V dnevno sobo se lahko iz zgornjih prostorov, kjer sta spalnica in kotiček za branje, spustimo po gasilskem drogu.

thomas_eco_house_designs_northwest_architects1.jpg

Arhitekturne značilnosti hiše

Ekološka zasnova bivališča vpliva tudi na videz hiše, ki ji poseben pečat dajejo ogromna okna. Ta poskrbijo za vpadljiv pogled na bivališče od zunaj, še posebno ponoči, ko je hiša ožarjena s svetlobo, hkrati pa omogočijo čudovit razgled iz notranjih prostorov.