Raziskovalci iz Južne Koreje in univerze Case Western v Clevelandu so oblikovali nov proces za množično proizvodnjo visoko kakovostnih grafenovih nanoplošč. Če bi proces spravili v prakso, bi lahko z njim povsem spremenili in revolucionalizirali računalniško tehniko in elektroniko.

Grafit, zamrznjen ogljikov dioksid in topila

Najbolj razširjena metoda za proizvodnjo grafena je s pomočjo oksidacije kisline, kar pomeni, da so v proces izdelave vključene tudi strupene kemikalije. Vendar pa so znanstveniki odkrili drugačen postopek, ki vključuje postavljanje grafita in zamrznjenega ogljikovega dioksida v posodo, polno jeklenih kroglic. Potem ko so strokovnjaki posodo dva dni obračali, je nastal bolj luskast grafit, ki ima karboksilirane robove. V takšnem stanju je grafit topen, če ga potopimo v izbrana topila.

graphene_nanosheets_can_now_be_mass_produced_2.jpg

Mnogo bolj učinkovit material

Ko je grafit enkrat v topilu, se grafenovi kosmiči razpršijo in razpadejo na nanoploščice, ki imajo pet ali manj plasti. Med testiranjem njihove učinkovitosti v elektroniki so material stisnili v miniaturne palete in tako ugotovili, da so bile kar 688-krat boljše pri prevajanju električne energije.

Dobljene palete so dve uri segrevali na temperaturi 900 stopinj Celzija, dokler robovi niso postali dekarboksilirani. Za oblikovanje večjih nanofolij so karboksiliran grafen in topila razrezali na 3,5 centimetra velike rezine, nato pa segrevali do 900 stopinj. Postopek je potekal tako dolgo, dokler niso pridobili želene velikosti rezin.